StoryEditor
član predsjedništva

Džaferović: BiH mora donijeti zakon kojim će urediti pitanje državne imovine

Piše Fena  /  24.09.2021., 15:59h
Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je jedinu moguću i logičnu odluku kada je u pitanju njegova ocjena da su odredbe Zakona o šumama Republike Srpske neustavne - izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

- Ta odluka je u skladu s Ustavom BiH i ona je na tragu ranijih odluka Ustavnog suda BiH, a vezano je za državnu imovinu. Država BiH mora donijeti zakon kojim će urediti pitanje državne imovine i upravljanja državnom imovinom i to je njen posao, nije to posao ni jednog drugog nivoa vlasti u BiH - stava je Džaferović.

Napominje da bi se tim državnim zakonom trebalo urediti što će biti uloga i drugih organa vlasti kako nalaže i odluka Ustavnog suda, prva odluka tog suda koja govori generalno o državnoj imovini.

Ustavni sud BiH našao je da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske u kojima se vlasništvo nad šumama na području tog entiteta isključivo tretira vlasništvom Republike Srpske, nisu u skladu s Ustavom BiH.

Potpredsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman dodao je da to pitanje treba urediti država BiH svojim zakonom jer nadležnost ima prije svega država BiH, dakle Parlamentarna skupština BiH i onda zavisno od rješenja i kriterija koji budu utvrđeni tim državnim zakonom mogu i entiteti ili druge organizacione jedinice.

Poenta u ovoj odluci je, dodaje, da je Ustavni sud zaključio da je i ovlaštena i pozvana i obvezna Parlamentarna skupština BiH da donese zakon i da onda uredi koji nivo će u BiH imati i koliko vlasništva na, u konkretnom slučaju, šumama.

Dnevnik.ba

28. listopad 2021 01:49