StoryEditor

Dvojicu iz prevrnutog kanua spasio čovjek na jet-skiju, treći rekao ‘Ne treba, hvala‘ i nestao

Piše D  /  21.06.2021., 09:06h

Subotnje poslijepodnevno uživanje s prijateljima na Dravi kod Osijeka bilo je kobno za 30-godišnjaka, koji je nestao u rijeci nakon što se oko 17 sati u blizini Motonautičkog kluba Neptun prevrnuo kanu u kojem su bila trojica muškaraca. Dvojica su se na kraju spasila, ali treći je nestao pod vodom i za njim se još uvijek traga.

Muškarci su, prema našim informacijama, kanu porinuli 300-tinjak metara uzvodno od Neptuna, a onda se nakon prvih nekoliko stotina metara kanu prevrnuo i trojica muškaraca našli su se u rijeci te su počeli plivati prema obali. Njihovi prijatelji koji su prvi krenuli s kanuima već su bili odmaknuli, pa nisu ni znali što se događa, ali nevolju je primijetio jedan Osječanin koji se zatekao na Dravi sa svojim jet-skijem, piše Jutarnji list.

On je, pak, mladiće prije nego što su krenuli čak i upozorio na dio kod Neptuna gdje su jake struje zbog privezanih šlepova. Kada je vidio da su dečki pali u vodu, muškarac je odjurio jet-skijem do njih, a dvojica su se odmah uhvatila za njegovo plovilo, dok se 30-godišnjak držao za kanu rekavši mu da mu ne treba pomoć i da će on sam doći do obale.

Međutim, nakon što su ova trojica došli do obale sa jet-skijem i okrenuli se prema vodi vidjeli su samo kanu kako nizvodno plovi Dravom, ali ne i 30-godišnjaka.

Njegovi prijatelji odmah su pozvali policiju, a muškarac sa jet-skijem se vratio na vodu, međutim, čovjeka više nije vidio. Ubrzo su došli i ronioci, koji su u subotu i nedjelju tražili mladića, ali bezuspješno. Kako nam je rekao Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske, mladić nije pronađen ni u ponedjeljak.

O ovoj tragediji razgovarali smo i s gospodinom Dragutinom Kopfom, predsjednikom MNK Neptun, koji nam je rekao da je na tom dijelu Drave unazad 30-ak godina bili nekoliko utapljanja, ali isključivo kupača, odnosno plivača, ne i ribiča, odnosno onih koji su se vozili nekim od plovila.

- Mi Osječani, pogotovo ako smo vezani uz Dravu, već smo naviknuti na nju, ali uvijek postoji ono "ali" i potrebno je dužno poštovanje prema njoj. Čuo sam da su ti dečki sportaši i da su utrenirani, ali to ne mora ništa značiti protiv riječne struje koja je pogotovo na tom potezu izrazito jaka zbog usidrenih šlepova koji ubrzavaju vodu i baš zbog toga na tom je potezu zabranjeno kupanje, jer voda vrlo brzo podvuče čovjeka pod ponton i čamce i više mu nema spasa. Također, zbog visokog je vodostaja Drava sada i dodatno ubrzana. Uvijek je potreban veliki respekt prema rijeci, ali i poznavanje nekih osnovnih stvari o njoj. Opreza nikada dosta, jer je rijeka nepredvidiva - rekao je Kopf izrazivši žaljenje zbog ovog događaja.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:43