StoryEditor
Tužiteljstvo Bih

Dvojica hrvatskih državljana optužena za ratni zločin u BiH

Piše hina  /  28.12.2022., 11:32h

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana koje tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, potvrđeno je u srijedu iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

Optuženi su Mirsad Smajić (58) i Nijaz Smajić (61), obojica rođeni u Kotor Varoši u BiH a nastanjeni su u Hrvatskoj gdje se, prema informacijama Tužiteljstva BiH, i sada nalaze.

Optužnica ih tereti da su kao pripadnici tadašnje teritorijalne obrane Republike BiH u rujnu 1992. godine sudjelovali u napadu na selo Serdari kod Kotor Varoši.

U tom su napadu optuženici ubili sedam civila srpske nacionalnosti iz obitelji Serdari, Tepić i Bencuz a još su dvoje osobe teško ranjene, uključujući jednu trudnicu.

Mirsada i Nijaza Smajića optužnica tereti da su najprije ubacili granatu u kuću u kojoj su bili civili a potom su u nju upali pucajući iz vatrenog oružja.

Tužiteljstvo BiH sada ih treti za kršenje Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba tijekom rata.

Najavili su kako će krivnju optuženih dokazivati iskazima 16 svjedoka zločina te brojnim materijalnim dokazima.

Optužnicu treba potvrditi Sud BiH no i kada se to dogodi neizvjesno je kako će se odvijati sudski proces jer Hrvatska u pravilu ne izručuje susjednim zemljama svoje državljane optužene za ratne zločine. Ukoliko se optuženici ne bi sami pojavili u BiH pravosuđu te zemlje ostaje mogućnost ustupiti vođenja postupka Hrvatskoj.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2023 23:25