Article_Top_970x250

Dvojica državljana BiH koji su se borili na strani ISIL-a poginuli u Siriji

borci islamske države

Dvojica državljana BiH koji su se borili na strani ISIL-a poginuli u Siriji

ožu 11, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kako piše Žurnal, obojica su ubijena početkom ožujka.

Naser Arnaut i Ines Midžić, državljani Bosne i Hercegovine koji su se u Siriji pridružili zloglasnoj Islamskoj državi, ubijeni su u toj bliskoistočnoj državi.

Smrt Arnauta je za Klix.ba potvrdio obiteljski prijatelj, a kako se neslužbeno saznaje, u proteklom periodu pokušao vratiti se u Bosnu i Hercegovinu.

Bišćanin Midžić je postao poznat široj javnosti nakon što je propagandni video Islamske države (IDIL) dospio na internet. Na njemu se pojavio Midžić koji je pozvao muslimane u BiH da ubijaju "nevjernike". Arnaut, koji je inače iz sarajevskog naselja Boljakov Potok, nalazio se na Interpol-ovoj crvenoj potjernici od 2016. godine.

Kako piše Žurnal, obojica su ubijena početkom ožujka.

Prema podacima iz prosinca 2017. godine, u redovima Islamske države u proteklim godinama našlo se oko 280 državljana Bosne i Hercegovine. Nerijetko, sa sobom su vodili svoje obitelji, a iz Ministarstva sigurnosti kažu da su na području Sirije i Iraka krajem 2015. godine boravile ukupno 52 žene i blizu 70 djece iz BiH.

Inače, Islamska država je gotovo uništena, sa po nekoliko manjih džepova raštrkanih uglavnom po Siriji. Skori pad ove terorističke organizacije sa teritorijem koju su proglasili "kalifatom" rezultat je akcija sirijske, kurdske i iračke vojske.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250