StoryEditor

Dvije tisuće Turaka iz Austrije dolazi podržati Sultana u Sarajevo

Piše D  /  19.05.2018., 06:05h

Kako prenosi DW, odlaskom u Sarajevo oni žele da potvrde "ispravnost Erdoganove politike", prenosi RTRS.

Lipanjski izbori u Turskoj su prvi izbori od referenduma o ustavnim promjenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlašćenja predjsedniku, piše DW i dodaje da obraćanje turskog predsjednika na skupu u Sarajevu pred 20.000 ljudi, organizatori ne nazivaju predizbornim, mada sve ukazuje da će to biti predizborni nastup i to jedini u Europi.

"Europski Turci" kako se često čuje u njemačkim medijima kada se govori o Turcima koji žive i rade u Njemačkoj, uglavnom su uz AKP i Erdogana, a kako se navodi Erdogan to zna da cijeni i na ovaj način želi da pošalje jasnu poruku potencijalnim biračima u Europi, posebno Njemačkoj, da i na predstojećim izborima računa na njihove glasove, ocijenjuje njemački servis.

Prethodno je Unija europsko-turskih demokratapriopćila da će oko 2.000 Turaka iz Austrije otputovati u Sarajevo na Erdoganov predizborni skup.

"Polazimo od toga da će do 2.000 ljudi zbog ovog događaja otputovati iz Austrije", rekao je Bilet Bilgi, generalni sekretar UETD, koja se smatra "produženom rukom" Erdoganove AKP.

On je objasnio da će mnogi privatnim vozilima, ali i veliki broj iznajmljenim autobusima krenuti u BiH.

Cijelu akciju, kako je dodao u izjavi bečkom dnevniku "Kurir", financiraju sponzori, prije svega preduzeća.

Sarajevo će biti zamjena za održavanje predizbornog skupa na europskom tlu, pošto su Njemačka i Austrija zabranile održavanje turskih predizbornih manifestacija na svojoj teritoriji.

Dijaspora je važna na slijedećim izborima u Turskoj, pošto samo u Njemačkoj ima oko 1,5 milijuna osoba koje imaju pravo glasa na turskim izborima, a u Austriji 110.000.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 00:02