Article_Top_970x250

Dvanestorici stranih radnika odrubili glave, ISIL preuzeo odgovornost

Mozambik

Dvanestorici stranih radnika odrubili glave, ISIL preuzeo odgovornost

tra 08, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dvanestorici ljudi, moguće stranaca, odrubljene su glave u napadu za koji je preuzela odgovornost Islamska država u gradu Palmi na sjeveru Mozambika, izjavio je lokalni policijski zapovjednik državnom emiteru programa.

Zapovjednik Pedro da Silva izjavio je novinarima koji su obilazili grad, u blizini projekta provođenja prirodnog plina vrijednog 60 milijardi dolara, da ne može biti siguran u nacionalnost 12 ljudi, ali kako vjeruje da su stranci jer su svi bili bijelci.

- Oni su zavezani i odrubljene su im glave ovdje - izjavio je on o snimku emitiranom na TVM u srijedu, dok je pokazivao na područja nagomilane zemlje na kojima je, kako je rekao, i sam ukopavao tijela.

Pobunjenici povezani s Islamskom državom sve su aktivniji od 2017. godine u sjevernoj pokrajini Cabo Delgado u kojoj se nalazi Palma, iako je nejasno imaju li jedinstven cilj.

Regionalni čelnici iz zemalja među kojima su Južna Afrika, Zimbabve i Bocvana sastali su se u mozambičkoj prijestolnici Maputu u četvrtak kako bi razmotrili odgovor na pobunu, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

Tagovi: