StoryEditor
bivši premijer srbije

Dvadeset godina od ubojstva Zorana Đinđića

Piše fena  /  12.03.2023., 13:03h

Na današnji dan prije 20 godina u atentatu ispred zgrade Vlade Srbije ubijen je tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić.

Vijence su položili članovi njegove bivše vlade, kao i aktualna premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi njezinog ureda, dok će udovica ubijenog premijera, Ružica Đinđić to učiniti poslijepodne, navodi agencija Beta.

Zoran Đinđić izabran je za predsjednika vlade Srbije u siječnju 2001. godine, poslije pobjede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima u prosincu 2000. godine.

Vlada Srbije je nekoliko sati poslije ubojstva proglasila izvanredno stanje u Srbiji, a kao izvršitelji odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana i dio pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije.

Tijekom izvanrednog stanja, koje je trajalo do 22. travnja 2003. godine, policija je u akciji "Sablja" uhitila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne časnike i nositelje pravosudnih funkcija.

U kolovozu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za sudjelovanje u organiziranju ubojstva, a suđenje je počelo 22. prosinca iste godine u Okružnom sudu u Beogradu.

Sud je 23. svibnja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora. Na 40 godina zatvora osuđeni su bivši zapovjednik JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamjenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršitelj ubojstva.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 17:55