Article_Top_970x250

Dva Srbina i Turčin glumili policajce u Beču, ukrali ljudima 2,5 milijuna eura

varali umirovljenike

Dva Srbina i Turčin glumili policajce u Beču, ukrali ljudima 2,5 milijuna eura

srp 25, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Tri prevaranta koji su s predstavljali kao policajci uvjerili su više desetaka bečkih umirovljenika da im predaju svoju ušteđevinu na čuvanje u ukupnom iznosu 2,5 milijuna eura, objavila je policija u austrijskoj prijestolnici.

Kriminalci diljem Europe mjesecima se koriste tim lukavstvom, no trojica muškaraca privedenih u Austriji, od kojih su dvojica iz Srbije, a jedan je državljanin Turske, čini se radili su neovisno od mreže iz drugih država, rekao je glasnogovornik policije za njemačku agenciju dpa.

Od studenoga su trojica muškaraca telefonski pozivali umirovljenike i predstavljali se kao agenti kriminalističke policije koji istražuju slučajeve provale, prenosi Hina.

Da bi bili uvjerljiviji, koristili su se manipuliranim telefonskim vezama imitirajući austrijski broj za hitne pozive policiji - 133. Kada bi jedan od osumnjičenih uvjerio neku od žrtava da bi joj mudrije bilo ušteđevinu predati u ruke policije, njegov bi sudionik već bio na vratima s lažnom policijskom značkom spreman da preuzme novac. 

Policija je objavila da ipak nisu svi umirovljenici 'nasjeli': od nekoliko stotina poziva prevare su im uspjele u najmanje 38 slučajeva. Jedan od dvojice Srbina priznao je optužbe koje mu se stavljaju na teret, a druga dvojica brane se šutnjom.

Dnevnik.ba