StoryEditor
musić u petom danu:

Dva Komšićeva lica: "Kod Stankovića ´ranjen´, ´pomirljiv´, a kod Hadžifejzovića govorio direktno i što misli..."

Piše B.B.  /  12.06.2022., 08:09h

Na emisiju Peti dan osvrnuli smo se prenoseći tweet bošnjačkog radikala Bajrovića. U njenom posljednjem ovosezonskom izdanju raspravljalo se o odnosu hrvatskog predsjednika i premijera, pri čemu su se sugovornici dotaknuli njihovog odnosa spram BiH, hrvatskog pitanja u ovoj zemlji te Izbornog zakona.

Taj dio diskusije odvio se između tridesete i četrdesete minute emisije, a mi izdvajamo komentar Aleksandra Musića na dva Komšićeva lica - jedno u  gostovanju kod Senada Hadžifejzovića, a drugo kod Aleksandra Stankovića. Evo kako je opisao dodvoravanje drugog bošnjačkog člana Predsjedništva slabije informiranom dijelu javnosti u Republici Hrvatskoj:

"Željko Komšić, gostujući u Nedjeljom u 2 u ovoj kući u Zagrebu, imao je stubokom drugačiju priču u odnosu na onu koju je imao gostujući kod Senada Hadžifejzovića na Face TV-u, a sve se zbivalo unutar dva tjedna. Tu (u Nu2, op. Dnevnik.ba) je bio ´ranjen´, ´pomirljiv´, ´teško mu je´, ´ne želi´, ´mogao bi on, kao, ali ne želi...´, a tamo (na Face TV-u, op. Dnevnik.ba) je govorio direktno i ono što misli. Rekao je, zanimljivo, upitan, pa malo i isprovociran od Hadžifejzovića o tome tko mu je nanio više rana, Plenković ili Milanović. da  ga je Plenković pomoću veza u Europskoj uniji baš pritisnuo uza zid, pri čemu nijedna politika nije uspjela promijeniti Izborni zakon. Europa, naravno, igra svoju igru i također kalkulira. Za Milanovića je, iako ga je ovaj (Hadžifejzović, op. Dnevnik.ba) dva-tri puta pitao, slegnuo ramenima kao da ga gleda kao nestabilnu osobu koja je najviše štetna po samoga sebe."

Dakako, član Predsjedništva je dozu populizma, ali drugačije upakiranu, sačuvao i za sarajevski medij. Predsjednik RH ga je prokazao u svojim istupima, protuargumenata nema, pa mu ostaje namjestiti kiseli osmijeh dok se već 12. godinu ruga ljudima koje bi trebao predstavljati, a to ne čini.

Musić je inače najbliže centrističkom komentatoru u ovoj emisiji, dvije žene su ljevičarke, a preostala dvojica muških komentatora su desnije nastrojeni. U videu možete pogledati i njihove komentare na temu.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 05:09