StoryEditor
PROCURIO PRIJEDLOG ELEKTORA

Dva HDZ-a inzistiraju na očuvanju Hrvata u Predsjedništvu, suglasna i Venecijanska komisija

Piše desk  /  18.03.2022., 11:29h
Elektorski model biranja članova BiH Predsjedništva koji je procurio u javnost iz redova bošnjačkih stranaka donio bi mogućnost da HDZ BiH izabere jednoga člana BiH Predsjedništva, no istodobno bi apsolutno onemogućio Hrvate da se mogu pluralizirati.

Taj su model u završnici neumskih razgovora razradile bošnjačke stranke. Još problematičnije u tome prijedlogu jeste da bi se na taj drastično izmijenio aktualni daytonski okvir o predstavncima konstitutivnih naroda u državnome vrhu, prenosi Večernji list BiH.

Radi se naime o prijedlogu kojim se distribuira 300 elektorskih glasova na način da svaka županija dobija određeni broj elektora. Suštinski, bošnjačke županije bi imale 199 a hrvatske 101 elektorski glas. To bi u suštini, kako je to rekao i čelnik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović, dovelo do toga da bi se Hrvati vratili u komunizam bez mogućnosti biranja između više kandidata, te bi zajamčilo monopol HDZ-a BiH. 

Cvitanović je rekao da takav prijedlog neće podržati. Uz to, nijedna hrvatska stranka, a to je i zaključak izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora neće prihvatiti brisanje konstitutivnih naroda iz Ustava.

Hrvati pak nakon novoga raspleta traže dvije izborne jedinice uz očuvanje formulacije "hrvatski član predsjedništva i drugih građana" čime se čuva Dayton, te ispunjavaju presude Suda u Strasbourgu i Ustavnoga suda BiH. Venecijanska komisija je ocijenila da taj prijedlog ispunjava svih pet presuda Europskog suda za ljudska prava. 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 03:36