Article_Top_970x250

DVA BOŠNJAČKA I JEDAN SRPSKI Novi članovi Predsjedništva preuzeli certifikate i položili zakletvu

hrvati majorizirani

DVA BOŠNJAČKA I JEDAN SRPSKI Novi članovi Predsjedništva preuzeli certifikate i položili zakletvu

stu 20, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu inaugurirani su novoizabrani članovi Predsjedništva BiH. Među njima je i Željko Komšić koji je za hrvatskog člana izabran bošnjačkim glasovima.

Svečana ceremonija počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Izgovarajući i potpisujući svečanu izjavu, Milorad Dodik, koji će u narednih osam mjeseci biti predsjedavajući po sustavu rotacije, te članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović preuzeli su dužnost kolektivnog šefa države, koju će obavljati naredne četiri godine.

Konstitutivnu sjednicu Predsjedništva BiH otvorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH u prošlom sazivu Bakir Izetbegović.

Prije nego što je pročitao dnevni red, Izetbegović je zahvalio članovima Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću na korektnoj suradnji u protekle četiri godine.

Kako je kazao, urađeno je mnogo dobrog, a nakon višegodišnjeg zastoja, odblokiran je euroatlantski put BiH.

"Danas smo pred dobivanjem statusa kandidata za članstvo u EU", rekao je Izetbegović navodeći da su usvojeni bitni strateški dokumenti 

Sjednici nije prisustvovao član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Branko Petrić uručio je certifikate novoizabranim članovima Predsjedništva BiH.

Središje izbornno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine krajem listopada utvrdilo je rezultate općih izbora u BiH održanih 7. listopaa.

Na listopadskim Općim izborima najviše glasova za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda osvojio je Šefik Džaferović - 212.581 glasova ili 36,61 posto, iz bošnjačkog naroda Željko Komšić - 225.500 glasova ili 52,64 posto, dok je Milorad Dodik osvojio najviše glasova za člana državnog Predsjedništva iz Republike Srpske - 368.210 glasova ili 53,88 posto.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250