StoryEditor
Ivica Grebenar

Dužnosnik MORH-a govori suprotno od brigadira: "Da je bio eksploziv, dron bi planuo"

Piše desk  /  12.03.2022., 21:56h
Ivica Grebenar, ravnatelj Uprave za materijalne resurse MORH-a gostovao je u RTL-u Danas gdje je prokomentirao pad letjelice kraj studentskog doma u Zagrebu.

Radovi na njenom iskapanju su stali u 18 sati. 

Grebenar kaže da cilj trenutno nije brzina. "S obzirom na to da je gotovo okomito udarila u tlo i cijelom se dužinom zabila, a cilj nam je gotovo ju čitavu izvući kako bi se mogle obaviti analize pa brzina u ovom slučaju nije primarna. Uzet ćemo vremena koliko nam treba", govori. Kaže kako je cilj sačuvati što više podataka i nosače podataka s letjelice. 

Dužnosnik MORH-a govori suprotno od brigadira iz Vojne policije

Iako je načelnik Odjela Vojne policije GS-a OS-a RH Vlado Kovačević rekao da dio fragmenata s letjelice upućuje na to da je nosila eksplozivnu napravu te da to sugerira da se ne radi o izvidničkoj letjelici, Grebenar misli drugačije. Tvrdi i da je mala mogućnost da je unutra doista bio eksploziv.

"Ovo je izvidnička letjelica, ne znamo je li modificirana, ali je u principu izvidnička. Moguće da je modificirana i da je nešto eksplozivnih sredstava postavljeno u nju, vrlo je mala ta mogućnost s obzirom na to kako sam rekao, brzo i cijelom se dužinom zabila. Da je bilo eksploziva, goriva i slično, ona bi se zapalila. Treba biti pažljiv jer ako se nađe nosač podataka ili crna kutija onda bi nam to bilo korisno u istrazi kasnije", rekao je.

Hoće li pak izvući korisne podatke, govori kako je vjerojatnost mala jer letjelica je poprilično deformirana. Opet govori o mogućim modifikacijama, a tvrdi da ako i jest unaprjeđenja, onda nije modificirana u smislu upravljačkog mehanizma. 

"Najvjerojatnije su dodani noviji, osjetljiviji, suvremeniji senzori, možda data linkovi", kaže. Što se tiče slučajnosti dolaska govori kako se može samo nagađati. "Imamo putanju leta i vjerojatno je iz Ukrajine", navodi pa pojašnjava kako je za očekivati da ni Rusi ni Ukrajinci ne žele priznati čija je letjelica. "Ukrajina nema vremena zrelo razmišljati o ovakvim situacijama. U ratu su", zaključuje.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 03:47