StoryEditor
rat u ukrajini

Dužnosnici iz Pentagona tvrde da Ukrajina ne može u skorijoj budućnosti vratiti Krim

Piše desk  /  02.02.2023., 10:30h

Ukrajinske snage vjerovatno neće moći osloboditi Krim u bliskoj budućnosti, izjavila su četiri visoka dužnosnika Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država poslanicima Komiteta za oružane snage na povjerljivom brifingu.

Procjena će sigurno frustrirati dužnosnike u Kijevu koji smatraju da je povratak poluotoka jedan od ciljeva.

Nejasno je što je dužnosnike navelo na tu procjenu. Ali jasna indikacija, kao što su prenijele tri osobe s direktnim saznanjima o sadržaju brifinga od četvrtka, bio je da Pentagon ne vjeruje da Ukrajina ima, ili će uskoro imati, sposobnost da protjera ruske trupe s poluotoka koje je Moskva zauzela prije skoro deset godina, piše The Politico.

Četvrta osoba je rekla da je brifing bio više dvosmislen, ali je poenta ostala da pobjeda Ukrajine u ofenzivi za ponovno zauzimanje ilegalno anektirane teritorije nije sigurna. Sva četvorica su zatražila anonimnost kako bi otkrili detalje sa povjerljivog brifinga.

Među dužnosnicima koji su sudjelovali na sastanku bili su Laura Cooper, zamjenica pomoćnika ministra obrane za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju, i general-potpukovnik Douglas Sims, direktor operacija Zajedničkog stožera.

"Nećemo komentirati tajne brifinge iza zatvorenih vrata, niti ćemo govoriti o hipotetičkim situacijama ili spekulirati o potencijalnim budućim operacijama", rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh.

"U smislu sposobnosti Ukrajine da se bori i povrati suverenu teritoriju, njihov izuzetan učinak u odbijanju ruske agresije i kontinuirana prilagodljivost na bojnom polju govore sami za sebe", dodala je.

Dnevnik.ba

22. ožujak 2023 09:35