StoryEditor

Dužnosnici HDZ-a BiH na susretima Klišansko-konjičkih Hrvata u Beču

Piše fena  /  12.02.2024., 11:16h

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač i predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Konjic Ivan Antić boravili su proteklog vikenda u Beču kako bi nazočili humanitarnoj večeri te susretima Hrvata Klišansko-konjičkog kraja u Beču.

Humanitarna večer Klišansko-konjičkih Hrvata u Beču ove je godine održana 14. put u organizaciji Udruge Klišansko-konjičkih Hrvata u Beču koja okuplja Hrvate koji žive i rade u glavnom gradu Austrije, a kojih je ondje prema procjenama predstavnika spomenute Udruge, do dvije tisuće, priopćeno je u ponedjeljak iz HDZ-a BiH.

- Puno nam znači dolazak naših predstavnika u vlasti iz rodne nam BiH, Grada Konjica, Herecegovačko-neretvaske županije i Federacije BiH. Ovo je prvi put da nam dolaze ovako važni gosti. Ja vjerujem da će oni ispuniti ono što su obećali, svoj dio na oživljavanju ovog kraja. Sami ne mogu napraviti puno, kao što ni mi sami to ne možemo. Ali zajedno, skupa s našim župnicima, mislim da možemo napraviti puno - kazao je predsjednik Udruge Klišansko-konjičkih Hrvata u Beču Viktor Čuturić.

Životom u Beču zadovoljni su kažu, ali srce im je uvijek u rodom kraju s kojim žele graditi mostove zajedništva kojim bi ga oživjeli.

Sliku župa iz kojih su otišli u potrazi za boljim životom i svoju misiju u njihovu oživljavanju predstavili su im fra Ivica Karatović i don Marin Marić, župnici u župama Podhum-Žitače te Obri i Solakova Kula.

Po riječima fra Ivice Karatovića, župnika u župi Žitače, jednoj od najstarijih hercegovačkih župa, trenutačno žive tek 52 vjernika, uglavnom starije osobe. Prekrasna crkva stara više od dvije stotine godina treba obnovu kao i život u ovom kraju. A ništa bolja slika nije ni u susjednim župama Obri i Solakova Kula gdje je na službi župnik don Marin Marić čijom energijom su u klišanskom kraju pokrenuti mnogi projekti.

Njihov poziv za obnovom života u ovom dijelu Hercegovine prihvatili su i hrvatski dužnosnici sa svih razina vlasti, od Grada Konjica u kojemu se i sami bore za pozicije u kojima bi više odlučivali o projektima, preko Hercegovačko-neretvanske županije pa sve do Federacije BiH. 

- Došli smo ovdje podržati i biti dio zajedništva Hrvata iz ovog dijela sjeverne Hercegovine. Opredijeljenost Vlade kojoj sam na čelu je jačati veze s iseljeništvom, a onima koji žive u našoj županiji, u bilo kojem njezinom dijelu pa tako i klišanskom kraju osigurati  uvjete za život dostojan čovjeka, pomoći u održivom povratku koji počinje sa sigurnošću, nastavlja kvalitetnom infrastrukturom - kazala je predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović rekao je da je klišanski kraj u proteklim godinama bio zaboravljen od svih.

- Srećom, takav se odnos polako mijenja. Mislim da smo vratili ovaj kraj u fokus zanimanja i javnosti i politike. Prvi korake smo napravili, ono što nam treba su projekti kojima bi popravili uvjete života i onima koji tamo žive kao i Klišanima koji dolaze povremeno ili se planiraju vratiti u ovaj kraj. Vjerujem da im skupa, sinergijom svih nas, možemo osigurati jednu novu perspektivu oživljavanja ovog kraja -  poručio je Martinović.

Nakon XIV. Humanitarne Klišanasko-konjičke večeri, hrvatski dužnosnici zajedno s gostima nazočili su misnom slavlju u prepunoj crkvi u Am Hofu u Beču. Misu je predvodio don Marin Marić, župnik u župama Obri i Solakova Kula. Nakon mise domaćini i gosti u zajedničkom druženju u župnom uredu razmijenili su iskustva o svome životu u BiH i izvan nje, kao i vizije oživljavanja klišanskog kraja, zaključeno je u priopćenju.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 08:25