StoryEditor
ilija skočibušić

Duvanjski kipar uređuje Hrvatsku kapelu u Betlehemu

Piše D  /  06.04.2022., 12:20h
Duvanjski kipar Ilija Skočibušić izabran je za uređenje Hrvatske kapele u Betlehemu.

"Tek sam stigao iz Izraela i zaista mi je veliko priznanje i velika čast što sam izabran urediti kapelu u Betlehemu. Protekla četiri dana sam zajedno sa fra Tomislavom Glavnikom i Mirkom Landekom proveo u Svetoj Zemlji gdje smo imali intenzivne razgovore s jeruzalemskim franjevcima na čelu s gvardijanom fra Marcelom Cichinelliem i arhitektima oko dinamike radova. Oduševljen sam i velika mi je čast ostaviti svoj mali trag u Kristovoj domovini. Još sam pod jakim dojmovima, emocije su mi pomiješane jer sve je to za mene velika radost, ali i velika odgovornost", kazao je za Tomislavnews Skočibušić.

Kako je naveo, njegov projekt su izabrali fratri u Svetoj Zemlji.

"U ova četiri dana u Izraelu smo dogovorili određene arhitektonske izmjene i čim arhitekti uklope te izmjene radovi mogu početi. Osim toga projekta, kada su fratri vidjeli moj projekt Hrvatske kapele izrazili su želju da osmislim, predložim rješenje i za ostale kapele Španjolsku, Poljsku, Arapsku i Kolumbijsku, što znači da je veliki i izazovan posao preda mnom, čemu se veselim", naglasio je.

Skočibušić nije htio otkriti detalje te je naglasio kako će javnost biti upoznata kako se projekt bude razvijao.

"Sve ću uraditi i pripremiti ovdje u Tomislavgradu, a onda ide na montažu u Betlehem", istaknuo je. 

Prije više od dvije godine, točnije 10. veljače 2020. godine, na misi proslave Stepinčeva u Zagrebačkoj katedrali kardinal Josip Bozanić blagoslovio je kamen temeljac za hrvatsku kapelu koja će se graditi u Betlehemu.

Nakon toga uslijedili su potresi, pa pandemija, koji su na neko vrijeme odgodili gradnju kapele u Betlehemu u Svetoj zemlji Izraelu.

Mediji u Hrvatskoj su pisali kako će se hrvatska kapela, uz još pet kapela iz drugih zemalja, u Betlehemu graditi na Pastirskim poljima i bit će izgrađena u čast hrvatskih svetaca i mučenika te Majci Božjoj od Kamenitih vrata.

"Hrvatska kapela bit će najveća i dobit će središnje mjesto. U dogovoru s kustosom Svete Zemlje fra Francescom Pattonom i koordinatorom projekta, gvardijanom samostana Svetog Spasitelja u Jeruzalemu fra Marcelom Ariel Cichinelliijem, predložio sam da bi materijal (kamen, drvo, umjetnička djela) došao iz Hrvatske". 

Pritom je nadodao kako je u planu i "pozivni natječaj prema hrvatskim akademskim slikarima i kiparima" koji bi napravili "reprezentativna djela za interijer i opremu kapele kako bi to naše Svetište postalo i najreprezentativnija razglednica našeg naroda u Svetoj Zemlji", izjavio je kasnije fra Tomislav Glavnik u razgovoru za Misiju.

Fra Tomislav je kroz razgovor i suradnju s franjevcima Svete zemlje izrazio želju da se u Betlehemu izradi hrvatska kapela posvećena hrvatskim svecima i blaženicima jer su hrvatski sveci ostavili trag u Jeruzalemu, Nikola Tavelić, sveti Jeronim…

Fra Tomislavovu ideju je velikodušno podržao Hrvatski sabor smatrajući da je izgradnja kapela od velikog značenja te će Hrvatski sabor financirati izgradnju kapele. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 03:57