StoryEditor
dugogodišnje prijateljstvo

Duvanjski Advent u Đakovu

Piše fena  /  18.12.2022., 16:33h

Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova pod pokroviteljstvom Grada Đakova i Općine Tomislavgrad u subotu je organizirala "Duvanjski advent u Đakovu".

S gradom domaćinom Tomislavgrad gaji dugogodišnje prijateljstvo, a ranije su potpisali povelju o prijateljstvu i suradnji čime su se obvezali na suradnju na gospodarskom, kulturnom i obrazovnom planu.

Višestruko prijateljstvo posebno povezuje Tomislavgrad i Đakovo u kojemu živi, prema crkvenim podacima, oko 3000 Đakovčana duvanjskoga podrijetla.

Program "Duvanjski advent u Đakovu" započeo je radionicom na kojoj su se izrađivali duvanjski uštipci i pite, a nastavljen je ‘adventskim kutkom‘ za fotografiranje u kući Reichsmann za djecu i obitelj.

Središnji dio događaja počeo je pozdravnim riječima predstavnika Grada Đakova i općine Tomislavgrad gdje je svoju radost zbog ovog događaja interpretacijom "Čarolije adventa Duvanjskog kraja" izrazila duvanjska profesorica Snježana Redžepagić.

U sklopu programa predstavljena je i knjiga "Moj tata superheroj" duvanjske spisateljice Ivane Ćurić koja nakon dvije zbirke humoreski i dva romana za djecu objavljuje i knjigu kratkih priča.

Riječ je o zgodama i nezgodama mališana osnovnoškolskog uzrasta. Pozornica većine priča je školska učionica u kojoj se odvijaju živopisni događaji, mjesto u kojem klinci uče školske, ali životne lekcije, a u isto vrijeme doživljavaju nezaboravne zabavne trenutke.

Uz navedeno, u sklopu programa posjetitelji su mogli pogledati nastupe folklorne skupine HKUD Fra Jozo Križić te igrokaz dramske skupine Osnovne škole fra Mijo Čuić Bukovica -Tomislavgrad.

U završnom dijelu manifestacije na Strossmayerovom trgu organizirano je druženje na kojem su se mogli kušati i đakovački i duvanjski specijaliteti.

Dnevnik.ba

11. svibanj 2024 09:07