StoryEditor

Duška Jurišić: Riječ je o političkoj smjeni

Piše D  /  01.06.2020., 07:06h

Nakon što je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Fikret Prevljak za Klix.ba potvrdio da Duška Jurišić od idućeg tjedna više neće obavljati funkciju direktorice Televizije Kantona Sarajevo, uz obrazloženje da su razlog za takvu odluku kaznene prijave, ona je opovrgla ove navode.

Kazala je da joj nije poznato da je protiv nje pokrenuta bilo kakva kaznena prijava, prenosi Klix.

"Moguće je da postoje neke, za sada, skrivene namjere, ali do sada mi nije poznato da je protiv mene pokrenuta bilo kakva kaznena prijava. Strašno je, nedopustivo, čak i ako je lapsus to što je rekao general Fikret Prevljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA", kazala je Jurišić.

Jurišić nadalje dodaje da je u Televiziji Kantona Sarajevo, krajem prosinca prošle godine zatekla rješenje Poreske uprave o poreskom dugu od skoro 600.000 KM, te da od tada pa do danas rukovodeće strukture unutar TVSA zajedno sa pojedinim političarima pokušavaju prikriti svoju odgovornost za ovaj, potpuno neopravdano nastali dug.

"Činjenica je da su inspektori Kantonalne inspekcije vršili inspekcijski nadzor najmanje pet puta u tri mjeseca po prijavi jednog istog uposlenika od kojih su čak tri bila u jeku pandemije koronavirusa. Točno je da su izrečeni prekršajni nalozi u vrijednosti od 5.000 KM. Međutim, sve ove naloge uputili smo na sud, tako da odluke Inspekcije nisu pravosnažne. Samo u prošloj godini, kada nisam vodila Televiziju Sarajevo, izrečene su prekršajne sankcije u visini većoj od 10.000 KM. Slično je bilo i 2018. i 2017.godine, pa oko toga SDA nije pravila nikakav problem", kazala je Jurišić.

Nadalje je kazala da je činjenica da je riječ o političkoj smjeni za koju se traži bilo kakvo opravdanje.

"Rezultati, koje je postigla Uprava Televizije Sarajevo, u jačanju kvalitete programa su vidljivi i ni na koji način se ne mogu podcijeniti. Ako predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra da je uhićenje premijera Fadila Novalića udar na Bošnjake, je li udar na Dušku Jurišić dokaz za kakvu se Bosnu i Hercegovinu gospodin Izetbegović zalaže? Međutim neću se skrivati iza svog patriotizma. Jasno mi je da će se, što bi rekao gospodin Izetbegović, i u mom slučaju kao i više puta do sada ‘dlaka cijepati na četvero‘. Također, dvostruko priznanje za učenika generacije, kako navode u biografiji kandidata Safeta Keše, jeste i moja referenca, ali ne i dokaz kompetentnosti za posao direktorice Televizije Sarajevo, za što sam znanje i iskustvo stjecala od 1992. godine", kazala je na kraju Duška Jurišić.

Podsjećamo, dugogodišnja novinarka i urednica Duška Jurišić u studenom prošle godine imenovana je na funkciju direktorice Televizije Kantona Sarajevo.

Na njeno mjesto, a na prijedlog Kantonalnog odbora SDA Sarajevo trebao bi biti postavljen Safet Kešo, bivši ministar obrazovanja Kantona Sarajevo.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:47