StoryEditor
SPORNE IZJAVE O ISLAMSKOM FUNDAMENTALIZMU

Dušanka Majkić: Zna li građanin Schmidt da su mudžahedini za svaku odrubljenu srpsku glavu bili nagrađeni?

Piše Desk  /  07.04.2022., 10:53h
“Ne zna građanin Schmidt da su prema procjeni sigurnosnih agencija za poglavare u džamijama širom BiH postavljeni vehabije, što govori da taj pokret zauzima sve jaču poziciju unutar islamske zajednice”, izjavila je Majkić i napomenula da su ‘austrijske vlasti utvrdile da se među ekstremnim muslimanima posebno ističu bosanske i sandžačke vehabije i da u toj zemlji postoje paralelna islamska društva u kojima žene sjede kod kuće i nikada ne nauče njemački jezik.

Dušanka Majkić, izaslanica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, reagirala je na izjave visokog predstavnika, Christiana Schmidta koji je rekao da je “Sarajevo usmjereno Europi” i da “islamski fundamentalist nemaju utjecaja u BiH”.

Džaferovićev bogat ratni put 

Majkić je, tako, prenosi Srna, pitala ‘zna li građanin Christian Schmidt da Džaferović nikada nije odgovarao, iako je bio upoznat o njihovim zločinima” te da bi se visoki predstavnik mogao propisno informirati da je htio biti obaviješten o zločinima odreda El Mudžahid koji je poznat po ritualnom odsijecanju glava.

Zna li građanin Schmidt da su mudžahedini bili nagrađeni za svaku srpsku glavu koju su donosili u Sarajevo ili Zenicu i da je o  svemu tome bio upoznat aktualni predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, zna li da su u BiH tijekom rata od ’92.do 95. Djelovale brojne terorističke organizacije, a da su teroristi nakon rata ostali u BiH i nastavili s osnivanjem vehabijskih zajednica nasloljenih na AlQaidu i grupe povezane s Muslimanskom bratstvo, navodi Majkić.

Tko i zašto (ne) vidi vehabije? 

Pitala je visokog predstavnika i dalje ga titulirajući ‘građaninom’, za vehabije u BiH, najveću poslijeratnu policijsku akciju u Gornjoj Maoči kad je trebalo riješiti njihov slučaj i doprinijeti međunarodnom napretku za prekid kanala za osiguranje novca, oružja i militantih dobrovoljaca koji su svojim nasiljem zgorzili svijet.

“Ne zna građanin Schmidt da su prema procjeni sigurnosnih  agencija za poglavare u džamijama širom BiH postavljeni vehabije, što govori da taj pokret zauzima sve jaču poziciju unutar islamske zajednice”, izjavila je Majkić i napomenula da su ‘austrijske vlasti utvrdile da se među ekstremnim muslimanima posebno ističu bosanske i sandžačke vehabije i da u toj zemlji postoje paralelna islamska društva u kojima žene sjede kod kuće i nikada ne nauče njemački jezik.

Na kraju joj je, navodi Majkić, obveza i  podsjetiti  ‘građanina Schidta na terorističke napade učinjene nab h. tlu koje bi trebao trajno zapamtiti’, te da mu se više nikad ne dogodi ovakva izjava.

Niz terorističkih napada i akcija u BiH 

Ona je podsjetila da je prvi teroristički napad izvršen u Mostaru 1997. godine kada je povrijeđeno 27 lica, drugi je bio na tržni centar Fis Vitez 1998. godine kada je poginuo radnik osiguranjaa, treći u junu u Bugojnu 2010. godine kada je grupa radikalnih islamista digla u zrak policijsku stanicu i jedan policajac je poginuo, a šest ranjeno.

Majkić je podsjetila da je u Sarajevu u listopadu  2011. godine bio četvrti teroristički napad koji je izveo Mevlid Јašarević pucanjem na Veleposlanstvo SAD, kada je ranjen jedan policajac, peti na policijsku stanicu Zvornik 2015. godine, kada je ubijen jedan policajac, a ranjena dva, šesti u Sarajevu 2015. godine u Rajlovcu, kada je pripadnik vehabijskog pokreta ubio dva pripadnika Oružanih snaga BiH.

Kafana u Beču 

“Molim građanina Šmita da se ubuduće, prije nego što iznese neke tvrdnje naoruža znanjem i da se odmakne od uskog sarajevskog kruga i informaciju o tome da li se zaista u BiH može osjećati kao u nekoj kafani usred Beča ipak provjeri kod nekog policajca u Beču da mu to potvrdi”, poručila je Majkić.

Dnevnik.ba 

24. svibanj 2024 08:32