StoryEditor
rezime ftv-a

Dunović: Schmidt će nametnuti proračun, Komšić se mora kandidirati, on je predstavnik građanske BiH kakvoj težimo

Piše desk  /  22.04.2022., 08:18h
U Rezimeu FTV-a gostovao je DF-ovac Milan Dunović, potpredsjednik FBiH. Uz brojne teme, govorio je i o izborima

Kada je riječ o izborima kaže da je pozitivna strana priče što je SIP vrlo jasno najavio da će u zakonskim rokovima uraditi ono što je njegov posao.

"Prvi korak koji trebaju uraditi je da raspišu izbore. Od raspisivanja izbora, sljedećih 15 dana nije na potezu SIP već usvajanje proračuna. Ja nisam optimist da je rok ostvariv i mislim da ministar financija, gospodin Bevanda, pokušava skinuti odgovornost sa sebe i da je prebaci na parlamentarce. Vidjeli smo da je SIP najavio i tužbe. Mislim da je Bevandi namjera da razvuče ovaj proces još nekoliko dana i kada se proračun uputi u parlamentarnu proceduru da jednostavno ili nema vremena da se ispoštuje rok od 4. do 19. svibnja ili da određeni izaslanici ili glasaju protiv ili da budu bolesni, u karanteni ili iz bilo kojeg drugog razloga ne dođu na sjednicu. Da je postojala dobra namjera da se proračun usvoji na vrijeme, on bi već dosad bio usvojen."

Dunović kaže da se blokada izbora može ostvariti jedino na način da se ne usvoji proračun.

"I smatram da HDZ preko ministra financija aktivno radi na tome. Sreća je da je visoki predstavnik nedavno iskoristio bonske ovlasti i vidjeli smo da on ima i legitimitet i volju da to radi. Smatram da će visoki predstavnik imati obvezu da, ako dođe do ovog vremenskog razvlačenja pameti da bi budžet pao, nametne budžet. On na to ima pravo. SIP mora imati sredstva iz budžeta BiH da bi financirao izbore."

Kaže da se nada da neće provesti još četiri godine na trenutnoj poziciji jer to "jednostavno nije normalno".

"Mandat je četiri godine, nakon toga postoji kontinuitet. Da je normalno, nije. Da se može dogoditi i naredne četiri godine, i naredne 104 godine, može, dok god imamo političke opcije u BiH koje namjerno opstruiraju sve demokratske procese u BiH. To rade namjerno, svjesno."

Kaže da bi implementacija presude Zornić riješila sve probleme.

"Po toj presudi građanin, bez obzira kojem narodu pripada ili ne pripada, vjeruje li u Boga ili ne, taj građanin, dakle svaki građanin bi imao pravo biti biran na bilo koju funkciju u BiH. Da ne govorim o tome da u presudama Europskog suda za ljudska prava eksplicitno piše da je načelo konstitutivnost uvedeno u Daytonski mirovni sporazum da bi se zaustavio rat i da ne postoji opravdanje da u današnjem vremenu nemamo uveden pojam građanina kako bi svi zaista bili ravnopravni."

Izmišlja da etničke stranke pokušavaju reći da građani ne postoje.

"Da građani nisu toliko vrijedni kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Ali to jednostavno nije tako. Po Daytonskom mirovnom sporazumu imamo i visokog predstavnika kojeg određene politike javno negiraju i evo čak smo imali i prijetnje smrću."

Dunović smatra da se Željko Komšić mora kandidirati za Predsjedništvo BiH.

"To je njegova, na neki način, politička obveza. S ljudske točke gledišta mi moramo biti svjesni da nijednom političaru koji trpi konstantno verbalne napade i političke napade, na ljudskom nivou to nikada ne može biti jednostavno. Ali politički gledano gospodin Komšić se mora kandidirati jer je on predstavnik jedne građanske BiH kakvoj načelno svi građani BiH teže. Europske vrijednosti su građanska BiH."

Dunović kaže da "talačka kriza" građana BiH traje jako dugo.

"Mi u BiH često mistificiramo međunarodnu zajednicu i strane veleposlanike jer želimo da nam netko drugi riješi probleme. Ni međunarodna zajednica često nije složna kako se to na prvi pogled čini. Domaće pravosuđe mora početi raditi. Talačka kriza traje intenzivno gotovo dvije godine na državnoj razini i četiri godine na razini Federacije."

O susjedima BiH kaže da misli "sve najbolje".

"Ali o politikama koje pretendiranju da BiH unište na svaki mogući način i da je obesmisle ne mislim ništa dobro. Ono što se događa od političkih predstavnika iz Srbije i Hrvatske jest činjenica da se pokušava negirati državotvornost BiH na različitim temama i na različite načine. Jedan od načina koji je intenziviran u posljednje vrijeme, a patentirao ga je gospodin Vučić, jest da se gospodin Vučić često oglasi kako je neophodno da se napravi pomirenje Srba i Bošnjaka. Ja kažem da Srbi i Bošnjaci nisu posvađani. Mi imamo problem dvije države, Srbije i BiH. Tu retoriku prihvaća predsjednik Republike Hrvatske, govori da je on predsjednik svih Hrvata i u BiH, ali valjda nije predsjednik svih građana Republike Hrvatske koji nisu Hrvati", ispalio je Dunović.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 01:14