StoryEditor
Potpredsjednik Federacije BiH

Dunović: Konstitutivnost je trebala za zaustavljanje rata, sada je treba odbaciti

Piše Fena.  /  17.09.2021., 22:40h
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović reagirao je na izjavu predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare o optimizmu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Draganu Čoviću kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

- Kad Čavara govori o izmjenama Izbornog zakona, svaki razuman čovjek pita se poznaje li Ustav BiH i presude Ustavnog suda BiH, kao i Međunarodnog suda za ljudska prava. Spominjući u istoj rečenici legitimno predstavljanje naroda i presudu Međunarodnog suda za ljudska prava, samo Čavarov kolega i dalje pokušava opravdati proeuropske vrijednosti. Činjenica je da su presude spomenutog suda nedvosmisleno precizirale da je konstitutivnost izraz koji je bio koristan samo u svrhu zaustavljanja rata te da se takav zastarjeli model treba odbaciti. U tom kontekstu, kolega očito nije bio obaviješten da su te presude potpuno suprotne onome za što su se borili on, čelnik HDZ -a Dragan Čović i još jednom Dragan Čović kao čelnik HNS -a. Dakle, Čavara i dva puta Dragan Čović, odnosno njih trojica, misle da smo svi nepismeni u BiH, pa da sami ne znamo čitati presude Tribunala. Znamo, a znamo i što Mišljenje Europske komisije kaže o napretku BiH ka EU, u kojem težimo Europskoj uniji ili možda težimo segregaciji, s glasačkim kutijama prema etničkom principu. Građani BiH, svih etničkih skupina, uključujući i Hrvate, kojima njih trojica, Marinko i dva puta Dragan, nanose najveću štetu, također žele živjeti u Europskoj uniji na građanskoj osnovi i biti ravnopravni sa svima ostalima - Dunović kaže se u priopćenju iz njegovog kabineta.

Problem nastaje u ovom trenutku, navodi dalje Dunović, kada ‘njih trojica‘ tvrde da će biti jednaki samo u dva slučaja. Prvi takav slučaj je da su Marinko i dva puta Dragan stavili vrpce oko ruku kada izađu na izbore da znaju jesu li glasali za jedinog legitimnog gospodina, a drugi način ravnopravnosti koji nude Hrvatima u BiH jest da zaista žive kao građani Europskoj uniji, ali u Hrvatskoj. Ostaje za vidjeti koliko će njih trojica uzeti Hrvate za taoce i okriviti predsjedatelja predsjedništva Željka Komšića za sve njihove političke pogreške, ističe Dunović.

Čavara govori o izbornoj prijevari zbog činjenice da je Željko Komšić na izborima 2018. pobijedio Dragana Čovića, ali zaboravlja važnu stvar, smatra Dunović, da je Željko Komšić izabran prema istom Izbornom zakonu prema kojem je Dragan Čović bio izabran 2014. godine.

- Znači li to da je Izborni zakon dobar svaki put kad Čović uđe u Predsjedništvo, a kad njega nema, onda je Zakon loš. Nisu svi Hrvati glasovali za Čovića ni 2018. jer Hrvata ima znatno više od njegovih 154 tisuće glasova. Dodamo li tome glasove većine Srba iz Drvara, Glamoča i Grahova, koji su glasovali za Čovića po nalogu SNSD -a, onda je jasno da je broj Hrvata koji su glasali za njega još manji, a pitanje nameće se što bi se dogodilo da je izabran. Bi li on bio legitiman po mjerilima HDZ -a, jer, uostalom, biti legitiman Hrvat, a i Srbi glasaju za vas, nije baš u skladu s gotovo "rasnim zakonima" koje bi HDZ želio uvesti - kaže Dunović.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, misli li Čavara da se Izborni zakon BiH može promijeniti bez promjene Ustava BiH!?

Dunović dodaje da je Čavara sklona neustavnim zakonima, ali to bi bilo previše za HDZ, a da ne govorimo o međunarodnoj zajednici.

Ne postoji osoba iz međunarodne zajednice koja ima legitimitet zagovarati protuustavno djelovanje na bilo koji način "jer mi kao društvo ne želimo težiti anarhiji nego pravim europskim vrijednostima. Ne onima HDZ -a!".

- Molim kolegu Čavara da više ne govori o krađi, pa makar to bila i izborna krađa, jer ste građanima BiH ukrali prošlost i sadašnjost. Vi nećete budućnost! - naveo je u priopćenju potpredsjednik FBiH Milan Dunović.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 21:43