StoryEditor
opet se žalili

Dunović i Mahmutbegović pisali Schmidtu: "Čavara je prekršio Ustav i narušio nacionalni balans sudaca"

Piše FENA  /  25.08.2022., 13:08h

Potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović i Milan Dunović uputili su visokom predstavniku Christianu Schmidtu pismo povodom odluke predsjednika FBiH Marinka Čavare o imenovanju četiri nedostajuća suca Ustavnog suda FBiH.

U pismu potpredsjednici FBiH tvrde da je jučerašnjim potezom Čavara diskreditirao i dodatno zakomplicirao proces imenovanja nedostajućih sudaca Ustavnog suda FBiH te prekršio Ustav Federacije.

- Ustav Federacije BiH u članu IV.C.2.6(2), eksplicitno propisuje proceduru imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH na sljedeći način: "Suce Ustavnog suda predlaže predsjednik Federacije uz suglasnost potpredsjednika, a za imenovanje je potrebna potvrda većine izaslanika u Domu naroda koji su prisutni i glasaju - navode Mahmutbegović i Dunović u pismu.

Dodaju kako je Čavara, "donoseći 'Odluku o imenovanju' i to na press-konferenciji, a ne u konzultacijama s potpredsjednicima", prekršio Ustav FBiH.

- Donio je Odluku, a ne Prijedlog odluke i čak naveo da će "Odluka" biti objavljena u Službenim novinama Federacije BiH, čime je u potpunosti anulirao ulogu i značaj Doma naroda Parlamenta FBiH i sebi priskrbio ulogu zakonodavca! 

Period šutnje i indolentnosti (koji traje od 2016. godine) prema pisanjima i urgencijama naših ureda, Ureda visokog predstavnika, Ureda specijalnog predstavnika EU, veleposlanstava SAD-a, Velike Britanije i dr. "prekinuo" je neprihvaćanjem našeg zajedničkog prijedloga, ignorirajući našu nezaobilaznu, Ustavom propisanu ulogu u procesu imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH - navode potpredsjednici FBiH u pismu Schmidtu, dodajući da je Čavara "svjesno i ciljano narušio nacionalni balans sudaca Ustavnog suda FBiH".

Sve navedeno, kako ističu, ukazuje na Čavarin pokušaj da "i dalje vrši opstrukcije te da nema namjeru deblokirati proces imenovanja".

Smatraju da su "intervjui" s kandidatima tri godine nakon javnog natječaja koje je obavio predsjednik FBiH, ne informirajući o tome i bez prisustva potpredsjednika, u suprotnosti sa svim zakonskim i ustavnim procedurama za imenovanje sudaca, te da otvaraju mogućnost sumnje za trgovinu utjecajem i zloporabu položaja. 

Dunović i Mahmutbegović dostavili su Schmidtu i pismo koje su danas uputili Čavari, u kojem traže hitan sastanak kako bi se procesu imenovanja sudaca deblokirao i ispoštovao Ustav FBiH.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:28