StoryEditor

Đukanović: "Non paper" je opasno štivo, nudi ga netko tko priželjkuje rat što prije

Piše D  /  21.04.2021., 05:04h

Prema njegovim riječima, "non paper" nije nikakvo iznenađenje.

"Te ideje negdje potiho žive svo ovo vrijeme, kroz razne incidentne situacije koje su se znale plasirati u javnost. I danas se ta ideja pojavljuje, a svako se odriče autorstva nad njom. Ni to, kao što znamo, kroz historiju nije neobično. Sjetimo se Memoranduma iz ’86. godine (Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti, op.a.), niko nije preuzimao autorstvo nad njim. Sjetimo se raznih nakaradnih, retrogradnih ideja koje se lansiraju s namjerom da zaintrigriraju određeni dio javnosti, da naprave neku političku ili društvenu konfuziju", kazao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik smatra da je to slučaj i sa "non paperom".

"Pročitao sam ga i tko god da mu je autor, predstavlja opako štivo. To može da nam nudi samo netko tko ništa ne zna o Balkanu, politici Balkana ili netko tko je opasno zlonameran, netko tko priželjkuje rat u što je moguće kraćem roku. Sva druga objašnjenja su nerealna i neuvjerljiva. Predlagati Balkanu mimo one formule koju nam je sugerirala Banditerova komisija iz ’91. –92. godine i onog specifičnog slučaja iz ’99. godine - koji se dogodio nakon jedne humanitarne katastrofe koja je pripremana za Kosovo, svaka druga korekcija granica, mislim da je obavezan ulazak u rat", kazao je Đukanović u izjavi novinarima.

Izrazio je nadu da u regiji i međunarodnoj zajednici postoji dovoljno politički ozbiljnih ljudi, dovoljno politički autoritativnih adresa, koji neće dozvoliti "zabasavanje u scenarij koji smo već preživjeli i koji je puno koštao ovu regiju".

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:18