StoryEditor

Dujmović: Dani europskog naslijeđa posvećeni bogatstvu Lepeničke doline

Piše D  /  04.09.2018., 02:09h

Ove godine odlučili smo da pažnja bude usmjerena na vrijedne nacionalne i kulturno-povijesne spomenike ovog kraja, koji predstavljaju raznoliko bogatstvo Lepeničke doline – izjavila je Dujmović.

Edukativni program "Mladi i naslijeđe" je važan segment ove manifestacije, u kojem su sudjelovale brojne osnovne i srednje škole.

- Pristiglo je više od 600 likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova, kao i veliki broj fotografija i maketa o ovogodišnjoj temi konkursa „Naša Baština - Spoj prošlosti i budućnosti“. Na taj način učenici su pokazali da razmišljaju o naslijeđu koje ih okružuje, istražuju i uče o graditeljstvu i rukotvorinama. Važno je očuvati kulturno naslijeđe i prenijeti na buduće generacije – dodala je Dujmović.

U Franjevačkom samostanu svete Katarine u Kreševu bit će upriličeno otvaranje manifestacije, čiji će se učesnici moći upoznati, kako kaže općinski načelnik Renato Pejak, i sa osam nacionalnih spomenika koliko ih postoji u Kreševu.

- Zaista se imamo čim pohvaliti, te ćemo tokom dva dana manifestacije prezentirati ono što se možda ljubomorno čuvalo u arhivama i ladicama svoje prošlosti – rekao je Pejak.

Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak skrenuo je pozornost na bogatstvo nekropola stećaka i da je ova općina specifična po tome što je prvo znanstveno djelo, koje je uradila Akademija znanosti i umjetnosti BiH, upravo knjiga „Lepenica“, koja obrađuje područje Kiseljaka, Kreševa i Fojnice.

- Očekujem da će se na okruglom stolu, kao i drugim događajima staviti akcenat na očuvanje prirodnih bogatstava na području Lepeničke doline – kazao je načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura.

Osim obilazaka značajnih mjesta u Kreševu, Kiseljaku i Fojnici bit će dodijeljene povelje zaslužnim pojedincima i insitucijama i diplome nagrađenim sudionicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH.

Održavanjem Dana europskog naslijeđa Bosna i Hercegovina sa drugih 49 zemalja Europe daje dopronos Europskoj godini kulturne baštine, koju je proglasilo Vijeće Europe.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:12