StoryEditor

Duhansku stanicu zamijenit će Poslovni centar, planiraju se šetnice, nova prometnica....

Piše D  /  27.06.2021., 01:06h

Kako je za Pogled.ba kazao načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj, mjesto Grude kao sjedište općine je formirano na neki način oko Duhanske stanice.

– Pored crkve sv. Katarine, Duhanska stanica je na drugom mjestu identiteta ovog mjesta i ona je dugo godina služila u gospodarske svrhe, odnosno prerada duhana je bila okosnica gospodarskog i ukupnog života u Grudama. Općina Grude i općinska politika u smislu urbanističkog uređenja centra Gruda je takva da područje oko Duhanske stanice, nekih 250 metara centra, smatramo onim koji bi trebalo biti više istaknuto u urbanističkom smislu od ostalih jer je to srce Gruda i to je naš identitet. Mi smo takvu politiku najavili 2013. godine i u kontinuitetu je provodimo. Tu nam je zapreka bila napuštena imovina Duhanske stanice – govori načelnik Grizelj.

No, prije godinu dana, pokretanjem stečaja nad Duhanproduktom, stvorila se mogućnost da Općina Grude ovlada kompletnom imovinom. U tom smislu je sklopljen ugovor s projektantskom kućom i naručen projekt Regulacijskog plana užeg centra Gruda.

– Radi se o Upravnoj zgradi gdje je danas Gradska knjižnica, gdje planiramo raditi i Gradsku galeriju i još neke kulturne sadržaje, zatim Park hrvatskih velikana u kojem smo već napravili određene radove u smislu njegovoga uređenja, parkiralištu za nekoliko stotina vozila, izgradnji potpuno nove ceste u Grudama (od Ulice kralja Tomislava do spoja s Ulicom fra Gabre Grubišića) i preuređenju skladišta Duhanske stanice u Poslovni centar Grude koji bi imao u svom sastavu komercijalne, administrativne sadržaje i neke javne službe. Trenutno smo u razgovorima da 5.000 kvadrata interijera, odnosno poslovne prostore na 4 etaže, također isprojektiramo u ove namjene – otkriva načelnik Grizelj.

Kada je riječ o novom Poslovnom centru Grude, ozbiljne namjere su iskazala već tri komercijalna investitora, kao i tri do četiri poslovna-javna.

– Jedan dio zgrade bi zadržali za općinske potrebe, odnosno jedan kat. Razmišlja se o ideji smještanja Glazbene škole, koja je sad u neadekvatnim uvjetima, i uređenju koncertne dvorane. Također, želimo dio posvetiti i značaju duhana u Grudama na način da planiramo urediti jedan atrij gdje bi bile stare fotografije, dokumenti iz tog vremena i slično – istaknuo je Grizelj za Pogled.ba.

Sve je zamišljeno kao jedan “produženi” Gradski trg od zgrade Općine do Gradske knjižnice, odnosno buduće Galerije, povezan šetnicama, gradskim stubištem ali, kako kaže načelnik, o detaljima će javnost na vrijeme biti obaviještena.

Izvore financiranja za stjecanje stečajne imovine Duhanske stanice Općina je osigurala prodajom građevinskog zemljišta i poslovnog objekta bivše tekstilne tvornice Gruteks u najstarijoj grudskoj poslovnoj zoni.

– Na ovaj način smo otvorili mogućnost da se u iduće tri i više godina u Grudama realiziraju investicije, iz korporativnog područja 5 milijuna maraka, i također na području iz javnih investicija oko 5 milijuna KM. Uz privatnog investitora koji je već krenuo u rušenje hotela Grude i izgradnju novog, modernog sadržaja krenulo se u izgradnju novog izgleda Gruda koji bi trebao biti i vizualno lijep, ali i funkcionalan i sadržajan – zaključio je Grizelj.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:27