StoryEditor
Viši dužnosnik Stranke Finaca

"Dugoročni cilj Finske trebao bi biti napuštanje EU"

Piše hina  /  12.08.2023., 16:04h

Dugoročni cilj Finske bi trebao biti napuštanje Europske unije, a sadašnji pak prioritet europsko jedinstvo usred ruskog rata u Ukrajini, rekao je Jussi Halla-aho, visoki dužnosnik krajnje desne Stranke Finaca uoči današnje stranačke skupštine.

Očekuje se da će Halla-aho, autor stranačke politike Fixit iz 2019., na kongresu biti nominiran kao kandidat stranke za predsjedničke izbore u siječnju 2024.

Ankete pokazuju da tvrdolinijaš Halla-aho vjerojatno neće pobijediti na izborima, no njegovi su stavovi utjecajni u stranci koja je ključni saveznik u finskoj desničarskoj vladi koja je došla na vlast u lipnju.

Stranka će tijekom vikenda održati godišnju skupštinu na kojoj će raspravljati o svojoj poziciji prema Europskoj uniji zbog novih okolnosti rata u Ukrajini i činjenice da tvori vladu sa strankama koje podržavaju EU.

"Opravdano je da dugoročno smjeramo napustiti EU", rekao je Halla-aho za Reuters, istaknuvši "demokratski deficit" kojim Unija ograničava suverenitet svojih država članica.

"No, istovremeno, naravno, priznajemo da bi u trenutnoj svjetskoj situaciji fragmentirana zapadna Europa bila znatno slabija protiv prijetnje od totalitarnih zemalja", kazao je. Stranka Finaca podržala je nedavno pristupanje zemlje NATO savezu.

Podrška za desničarski populizam raste u nekim dijelovima Europe dok kriza životnih troškova pogoršava nezadovoljstvo politikama establišmenta i negativne reakcije na sve veće troškove zelene tranzicije, piše Reuters.

Međutim, krajnje desne stranke su dosad uglavnom bile manji koalicijski partneri ili su etablirane skupine u potpunosti isključile mogućnost suradnje s njima.

Stranka Finaca u Finskoj se u proteklih nekoliko tjedana suočila s nizom prepreka.

Najprije je njen ministar gospodarstva Vilhelm Junnila podnio ostavku zbog izjava o nacistima, a potom se predsjednica stranke i ministrica financija Riikka Purra morala ispričati zbog njenih starih, anonimno napisanih komentara na internetu koji su sadržavali rasne uvrede i protuimigrantsku retoriku.

Halla-aho, trenutni predsjednik finskog parlamenta, protivljenje imigraciji je učinio stranačkim prioritetom kada je njome predsjedao od 2017. do 2021., no tvrdi da to nije imalo nikakve veze s rasizmom.

Njegova se stranka protivi useljavanju iz određenih dijelova svijeta koje smatra "štetnima za Finsku", rekao je, no nije imenovao nijednu zemlju.

"Ako netko misli da je to rasizam, onda molim lijepo, mogu nas nazivati rasistima, no to nije onako kako ja shvaćam rasizam", kazao je.

Vrhovni sud je 2012. kaznio Halla-ahu zbog komentara objavljenih na njegovom osobnom blogu 2008., koji su povezivali islam s pedofilijom, a Somalce s krađom.

Halla-aho je kao predsjednik parlamenta u srpnju odbio jednoglasni zahtjev oporbe za izvanrednom sjednicom kako bi se glasalo o povjerenju vladi. Glasanje će se održati u rujnu nakon ljetne stanke.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 18:07