StoryEditor

DUG PREMA KONČARU: Uprava Željeznica FBiH sakrila dvije lokomotive!?

Piše D  /  07.01.2018., 07:01h

Nakon što su prije nekoliko dana razotkrili aferu da Trgovački sud u Zagrebu plijeni imovinu „Željeznica FBiH“ (ŽFBiH) u Hrvatskoj, a po osnovu duga „Končaru“ za niskopodni vlak, Uprava bh. državne firme odlučila je sakriti lokomotive, saznaje „Avaz“.

 

Gdje je druga

Naime, na osnovu zahtjeva „Končara“ za prinudnu naplatu duga, Trgovački sud u Zagrebu je prije 15 dana već zaplijenio jednu lokomotivu ŽFBiH koju su oni iznajmljivali kompaniji „PPD - Transport Hrvatska“. Ta informacija je, također, potvrđena i iz suda u Zagrebu.

Ali, umjesto da plate dug koji, prema presudi Arbitražnog suda pri Gospodarskoj komori u Zagrebu, iznosi devet milijuna KM, a ukupno s popravkom lokomotiva 22 milijuna KM, Uprava bh. firme, kojom rukovodi generalni direktor Enis Džafić, odlučila je sakriti preostale dvije lokomotive koje su prometovale na prugama u Hrvatskoj!?

Jedna takva, koja je također iznajmljivana firmi PPD, prije nekoliko dana sakrivena je u željezničkoj hali u Čapljini, kako saznaje Dnevni avaz. Za sada nije poznato gdje je skrivena druga lokomotiva, ali se pretpostavlja da je negdje u Zagrebu.

 

12 mašina

Prema rješenju, zagrebački sud ima pravo zaplijeniti ukupno 12 električnih lokomotiva koje su vlasništvo ŽFBiH.

S druge strane, Uprava firme žalila se na rješenje o zapljeni imovine, kao i na presudu, iako je odluka da se dug vrati pravosnažna i na nju nije bilo prava žalbe. Džafić je tako za pisanje žalbe angažirao pravnike te i za to dodatno bacio državni novac.

 

Džafić prije šest godina tvrdio kako je vlak u odličnom stanju

Zanimljivo je da je Džafić u žalbi napisao da vlak nije u ispravnom stanju, a jedan je od direktora koji je 2012. godine, uz tadašnjeg čelnika firme Nedžada Osmanagića, javno hvalio puštanje vlaka u promet. Promotivno se vozajući tada pred kamerama u „Končaru”, oduševljeno je izjavljivao da imamo moderan vlak koji je u odličnom stanju.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 02:09