StoryEditor

"Dudaković izravno naređivao ubojstva zarobljenika"

Piše D  /  20.05.2019., 02:05h

U optužnici koja je u posjedu “Glasa Srpske” navodi se da su brojna ubojstva počinjena u ranim jutarnjim satima 15. rujna 1995. godine kod tadašnjeg motela u blizini raskrižja puteva Drvar – Ključ – Bosanski Petrovac.

– Iza motela su bile već pripremljene najmanje tri masovne grobnice, iz čega je jasno da je postojala jasna namjera da zarobljenici budu pobijeni i da se počini ratni zločin. U prijepodnevnim satima 15. rujna 1995. godine Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica i Edin Domazet ubili su jednog zarobljenog vojnika, drugog ranili u grudi i potom dokrajčili, a trećeg ranjenog je kratko ispitao Dudaković, opsovao mu majku i zatim naredio da ga ubiju, što su ova trojica i učinila – navodi se u optužnici.

U prijepodnevnim satima navodi se dalje, na lokaciju iza motela dovedeno je sedam civila srpske nacionalnosti i Dudaković je trojici ljudi iz svoje pratnje, među kojima je bio i izvjesni Pizdarija, naredio da ih ubiju, što su oni i učinili.

– Istoga dana na istu lokaciju dovedeno je sedam zarobljenika koje je Dudaković kratko ispitao, a potom pripadnicima 5. bataljuna vojne policije Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Sanelu Šabiću, Hasanu Ružniću i svom osobnom tjelohranitelju Ibrahimu Šiljdediću naredio da ih ubiju, što su oni i učinili. Nakon što je jedan od zarobljenih preživio strijeljanje i jaučući govorio da ga ne ostavljaju, već da ubiju i njega, prišao mu je Hasan Ružnić i ispalio mu metak u glavu i usmrtio ga, a potom i svakom od ostalih ubijenih zarobljenika ispalio još po jedan metak u glavu – navodi se u optužnici.

Nakon što su pripadnici Petog korpusa 16. rujna probili liniju obrane VRS u području Ripča, navodi se dalje, u mjestu Ramići su naišli na ranjenog pripadnika VRS i donijeli ga pred Dudakovića te rekli da ne mogu više nositi zato što puno krvari. On je naredio Huseinu Balagiću da ga ubije i on je to učinio.

– U tom mjestu se predao Dragan Dujković, pripadnik Zvorničke brigade, i Dudaković ga je kratko ispitao i izdao naredbu da ga ubiju i to je učinio Ejub Koženjić zvani Šeširdžija. Civil Božo Mrkajić (1915) predao se na lokaciji između sela Peći i Krasulje i ubijen je pred Dudakovićem koji ga je kratko ispitao prije nego što je naredio da ga ubiju – navodi se u optužnici.

U optužnici se navodi da su pripadnici Policijske stanice Ključ 23. rujna pronašli vojnike VRS Novicu Bajića, Zorana Rujevića, Mladena Rujevića i Milorada Marčetu kako lutaju šumom.

– Odveli su ih u službene prostorije, a kasnije toga dana predali pripadnicima 5. bataljuna vojne policije Petog korpusa Armije RBiH koji su ih lišili života. Posmrtni ostaci trojice su ekshumirani poslije rata, a za posmrtnim ostacima Novice Bajića se još traga – navodi se u optužnici.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 09:25