StoryEditor

Dubrovnik: Treća današnja žrtva u Hrvatskoj, ukupno petnaesta

Piše D  /  05.04.2020., 01:04h

Kao što smo izvijestili, tijekom nedjelje je smrtni slučaj zabilježen i u Osijeku te u Zadru.

Inače, od 8 pacijenata u dubrovačkoj bolnici, jedan je na respiratoru. I dalje su zaraženi jedan liječnik i jedna medicinska sestra. U samoizolaciji je šest liječnika, 11 medicinskih sestara i dva zdravstvena djelatnika.

- Zadnji podaci su da imamo 62 osobe pozitivne na koronavirus. Imamo i prvu preminulu osobu od koronavirusa, izjavio je župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije županijskog Kriznog stožera dodavši kako je činjenica da se pressice održavaju i na samu Cvjetnicu znak kako se nalaze u stanju ugroze, prenosi Dubrovački dnevnik.

- Očekujemo rezultate još jednog uzorka, hospitalizirano je 14 osoba, osam u OB Dubrovnik, a šest u Studentskom domu. Četvero pacijenata iz OB Dubrovnik je prebačeno u KBC Split, a jedna za Zagreb. Imamo dvije izliječene osobe, izjavio je načelnik Stožera Joško Cebalo dodavši kako je Studentski dom jučer stavljen u funkciju, a kako je 250 kreveta pripremljeno, dok dodatnih 200 kreveta stiže.

- U ovom trenutku se u evidenciji OB Dubrovnik nalazi 14 pacijenata, sedam pacijenata je dobrog općeg stanja, jedan pacijent je na intenzivnoj njezi nepromijenjenog stanja, a šest pacijenata se nalazi u Studentskom domu. Tamo je 24 sata naš liječnik, glavna sestra kao i sestre Poliklinike Glavić. Tijekom jučerašnjeg dana smo imali i dva transporta prema KBC Split gdje imamo četiri pacijenta. Jedan mlađi pacijent je prebačen u kliniku ‘Fran Mihaljević‘ koji je tamo prebačen ne zbog općeg stanja nego prijašnjeg kroničnog stanja. Izgubili smo borbu za život 85-godišnjeg pacijenta. Smješten je u jedinicu intenzivnog liječenja, intubiran je, ali nije uspio izdržati zbog svog prijašnjeg stanja, izjavio je ravnatelj OB Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

- Imamo 12 zaraženih, dvije obitelji s po dva novozaražena koji su se zarazili u tim obiteljima, jednu osobu čija je djevojka pozitivna, jedan bračni par iz Dubrovnika kojemu istražujemo kontakte, ali nisu imali daljnje kontakte dok su bili zarazni, jednu osobu iz Ploča, nažalost preminulu osobu te jednu osobu iz Konavala koja je mogući kontakt sa ZL Dubrovnik. Prosječna dob je 52 godine, 25 ih je iz Dubrovnika, 25 iz Konavala..., kazao je dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

- U tjednu smo kad kršćani slave Uskrs i imali smo već dojava kako pojedini svećenici puštaju na razglas mise te se osobe skupljaju. Ne dopuštamo okupljanja, molili bismo da se takva okupljanja ne nastavljaju, izjavio je načelnik PU DN Ivan Pavličević.

- Jedna naša nemedicinska djelatnica je zaražena, ona nije kontaktirala s pacijentima, s jednom radnicom je ostvarila kontakt koja ne radi u timovima, kazao je dr. Luka Lulić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ.

Na pitanje jesu li tri zaražene osobe iz Kule Norinske članovi obitelji prvozaraženih, Lakić je odgovorio kako jesu.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:05