StoryEditor

Dubrovnik: Predstavljene milijun kuna vrijedne plutajuće brane

Piše D  /  28.11.2019., 04:11h

Na predstavljanju ispred zgrade Lučke uprave Dubrovnik dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je kako je riječ o novom iskoraku županije u zaštiti od onečišćenja na moru.

„Objedinjenom smo nabavom osigurali istovrsne brane u svim dijelovima županije, koje se mogu nadovezivati ako bude potrebno, što pokriva različit opseg onečišćenja, a i lako se prevoze. Sve to nam daje veliku sigurnost u čistoću mora i očuvanje naše obale i okoliša“, rekao je Dobroslavić.

Napomenuo je kako će Županija u flotu za brze reakcije pokušati, uz brodove u Dubrovniku i Mljetu, aktivirati i manji čamac u Slanome te iz sredstava EU opremiti brod u Korčuli.

Načelnik Općine Trpanj Jakša Franković izrazio je zahvalnost zbog razumijevanja i prepoznavanja problema potencijalne opasnosti.

„Svi smo imali nešto od te opreme, ali je po mišljenju struke bila u dosta lošem stanju. U objedinjenu javnu nabavu smo išli radi tehničkih uvjeta kompatibilnosti. U općinama će opremom upravljati dobrovoljna vatrogasna društva“, izjavio je Franković

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović rekao je kako su u 2018. godini zabilježene tri velike intervencije na moru, a u ovoj godini još jedna, ali nije bilo velikih onečišćenja.

„Intervencija na brodu ‘Kanga‘ sigurno nam je jedna od najtežih intervencija na moru. Velik brod s 40 tona nafte, s 670 stupnjeva Celzija u potpalublju, sve se topilo. U svakom zlu, nešto dobro, jer su svi reagirali. Imali smo ove godine intervenciju u Rijeci dubrovačkoj i nije bilo ni onečišćenja ni potonuća. Baš je ovo način za najbolju pripremu i velik iskorak. I jako je jednostavno rukovati opremom“, izjavio je Simović.

Direktor tvrtke Luveti Tino Herceg nabavu opreme od danskog proizvođača nazvao je pionirskim projektom, dodavši kako je i Istarska županija počela razmišljati o mogućnostima sanacije onečišćenja.

„Dosta teško je nagovarati nekoga da uzme takav tip preventivne opreme, uvjeravajući ga da se uvijek nešto može dogoditi. A kad se dogodi, a nema ovakve opreme, onda je tragedija i svi se hvatamo za glavu. Posebno je to teško za turističku zemlju, koju posjećuju i jahte s 30 do 40 tisuća litara nafte“, izjavio je Herceg, prenosi Hina.

 

Bez opreme nema uspješnog djelovanja

Dodao je kako će se nabavljena oprema sastaviti u najkraćem mogućem roku, a pohvalio je što će njome upravljati vatrogasci kao jedini koji mogu vrlo brzo djelovati u svim kriznim situacijama.

„Dobro je da su vatrogasci na jugu Hrvatske operativni s više brodova, a nadam se da će nabaviti još pokoji. Jer bez opreme ne možemo uspješno djelovati“, zaključio je Herceg te napomenuo kako je Županiji ponuđena i oprema za prikupljanje plastičnog otpada na moru.

Oprema za sprječavanje i sanaciju onečišćenja mora naftnim i uljnim derivatima je kupljena nakon provedenog postupka zajedničke javne nabave, a temeljem sporazuma iz svibnja ove godine koji su potpisali Dubrovačko-neretvanska županija (iznos ulaganja od 130 tisuća kuna) i još sedam pojedinačnih naručitelja: Općina Trpanj (130 tisuća kuna), Općina Orebić (50 tisuća kuna), ACI d.d. (280 tisuća kuna), Lučka uprava Dubrovačko-neretvanske županije (150 tisuća kuna), županijske lučke uprave u Dubrovniku (100 tisuća kuna) i Korčuli (100 tisuća kuna) te Lučka uprava Dubrovnik (100 tisuća kuna). Brana i dodatna oprema podijeljeni su prema ulaganjima.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:15