Article_Top_970x250

Dubrovački ugostitelj o crnoj strani iznajmljivanja: Najluđi slučaj cura iz Irske i dan danas pamti cijeli grad

bude tu svačega

Dubrovački ugostitelj o crnoj strani iznajmljivanja: Najluđi slučaj cura iz Irske i dan danas pamti cijeli grad

svibnja 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: danas.hr

Jedan par iz Italije s kojim su se jako zbližili oštetio ih je za 500 eura, a slučaj su prijavili

Mnogi iznajmljivači u Hrvatskoj pripremaju se za sezonu. No dok neki zadovoljno trljaju ruke, drugi strahuju od nemogućih gostiju. Tako je Dubrovčanin, čija se obitelj već 15 godina bavi ovim poslom, za Dubrovački dnevnik ispričao neka od negativnih iskustava koja su mu se dogodila tijekom godina. Jednom mu je apartman na Airbnb-u ocijenjen s ocjenom 2, samo zato što nije imao dovoljno suđa. Druga gošća razbila je stakleni stol, a nakon što su joj naplatili samo pola iznosa, dala im je ocjenu 3.

Gosti uredno ne poštuju ni pravila reda, a iako su ranije upozoreni da je predaja ključeva i odlazak u 11 sati, oni se uvrijede te daju niže ocjene iako da se nalaze u hotelu, odjava u točno određeno vrijeme ne bi bila upitna. “Neki namjerno upale klimu, griju na najjače i sve prozore otvore, a kad ih pitamo zašto su to napravili kažu kako im je jednostavno vruće. Imam osjećaj da se to ponekad radi s ciljem čisto da se našteti”, ispričao je Dubrovčanin čija obitelj se već dugi niz godina bavi iznajmljivanjem.

Jedno posebno neugodno iskustvo primoralo ih je da apartman ne iznajmljuju mladim Englezima i Australcima osim ako nisu parovi. Posebno pamte putnice iz Irske.

Intervenirala je policija

“Njih sedam ili osam su stigle s tri automobila te odsjele kod nas. Jele su po restoranima i bježale da ne plaćaju račune, a navodno su opljačkale i jednu zlataru u gradu, krale iz obližnje butige, napile se u restoranu i gađale konobara čašama. To je bilo ludo, čitave Pile su se o jadu s njima zabavile s njima! Stvorile su nam kaos u apartmanu tako da smo ih morali izbaciti, a policija je dolazila jer nam nisu htjele dati dokumente.

Kad su krenule izlaziti bilo je ih 22, a najavilo se njih 12. To je bio najgori slučaj u povijesti koji pamtimo! Sjećam se da su nam izbile štok, povraćale po sobi… Sve to događalo se u jednom danu, a kasnije je jedna od njih završila u bolnici. Još su htjele pobjeći da ne plate, na kraju su se međusobno posvađale…”, ispričao je nemili događaj iz 2011. godine.

Influenceri traže besplatno

Novi trend u turizmu su “influenceri” koji imaju veliku publiku na društvenim mrežama pa na račun toga računaju da mogu dobiti besplatne usluge među kojima je i smještaj.

“Slali su nam nekoliko puta upite putem maila i tražili da besplatno spavaju jer imaju veliki broj pratitelja. Mi se na to zahvalimo i možda ponudimo smještaj van sezone uz popust”, ispričao je Dubrovčanin. Nisu influenceri jedini koji traže popuste.

“Često nas zovu obitelji, naprimjer četveročlane, i kažu da dolazi dvoje odraslih i dvoje male djece, ali kad se pojave to baš i nisu djeca. Jedan naš prijatelj u šali je rekao ‘Kakvo je to dijete, a ima veću bradu od mene’. Uglavnom, izađemo im u susret i ponudimo popust jer ne želimo svađu. Ima čudnih ljudi koji se prepiru zbog svake sitnice, uspoređuju Dubrovnik s nekim malim mjestima na Jadranu pa se čude kako smo skupi. Jednostavno moraju shvatiti da smo mi ekskluzivno mjesto, a ne neka obična morska destinacija”, priča.

Osim razuzdane mladeži problema su imali i s gostima koji nisu platili smještaj. Jedan par iz Italije s kojim su se jako zbližili, oštetio ih je za 500 eura, a slučaj su prijavili. Ipak, nije sve tako crno te s mnogim gostima iznajmljivači ostanu vrlo bliski. To su gosti koji se vraćaju i šalju svoje prijatelje. “Jedna gospođa iz Novog Zelanda je bila dva puta, a poslala nam je kasnije svojih dvadesetak prijatelja. Lijepo je kad vas netko preporuči ili se vrati ponovno jer to znači da se trud isplatio”, zaključio je Dubrovčanin.

Dnevnik.ba