StoryEditor

Dubravka Šuica najizglednija kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije

Piše D  /  21.07.2019., 02:07h

Prema pisanju Jutarnjeg lista premijer Andrej Plenković se posljednjih tjedana bavio rekonstrukcijom Vlade pa se o novom hrvatskom povjereniku, koji će zamijeniti SDP-ovca Nevena Mimicu, u užem krugu suradnika nije niti raspravljalo. Ali, nova predsjednica Europske komisije, bivša njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, od vlada država članica EU traži da joj dostave dva imena, kandidata i kandidatkinje, i to do sutra jer do kraja kolovoza želi imati kompletiran tim.

Jedan od sugovornika iz HDZ-a kaže da će Plenković poslati samo jedno ime sutra i da Šuica apsolutno nema ozbiljnu konkurenciju jer "odlično kotira u EPP-u, nije konfliktna i ima puno iskustva".

Nova predsjednica Komisije već je počela razgovore sa šefovima država EU o resorima koje bi preuzele, a do jučer je više od polovina država poslalo svoje kandidate, ali rijetko tko je poštivao njezin naputak pa je većina država poslala samo jedno ime. Tako je zasad predloženo deset muškaraca i pet žena, a Hrvatska će očito poslati ime jedne žene.

Šuica se, naime, u političkim kuloarima već dulje vrijeme spominje kao najlogičniji izbor Andreja Plenkovića za dužnost u Europskoj komisiji, gdje svaka država članica ima pravo na svog povjerenika, s obzirom na njezino iskustvo u europskim politikama i dobre veze u Europskoj pučkoj stranci (EPP) koja ju je nedavno izabrala za potpredsjednicu Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu.

Njezinim izborom za europsku povjerenicu HDZ-u bi se oslobodilo mjesto u Europskom parlamentu na koje bi kao zamjena došla bivša glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, kojoj je nedostajalo 7000 glasova da ode u Strasbourg.

"Šuica mi se čini kao logično rješenje zato što poznaje europske politike, a i oslobađa se mjesto u Parlamentu EU za Sunčanu Glavak. Šanse su joj odlične jer je i žena, a nova šefica EK zahtijeva da se poštuje spolna zastupljenost i da Komisija ima više žena", kaže sugovornik Jutarnjeg iz HDZ-a.

Usporedo s tim kreću i pregovori oko resora koji će nam pripasti. Iako nitko ne želi govoriti što bismo mogli dobiti, jer će se o tome tek pregovarati, u HDZ-u su svjesni da će velike države najvjerojatnije dobiti najvažnije resore, poput proračuna, no s obzirom na političke okolnosti u EK i Plenkovićev utjecaj u EPP-u, uvjereni su kako ćemo dobiti dobar resor i ono što nam je zanimljivo, poput regionalne politike.

Europski povjerenici su jedni od najbolje plaćenih dužnosnika EU tako da je dosadašnji hrvatski povjerenik zarađivao oko 20.000 eura neto na mjesec, prenosi Direktno.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 00:04