Article_Top_970x250

Državno Tužiteljstvo BiH traži izjašnjenje zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH u slučaju "Božo Ljubić"

pred pralamentom bih

Državno Tužiteljstvo BiH traži izjašnjenje zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH u slučaju "Božo Ljubić"

stu 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Rukovodstvo oba doma Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak će održati sjednicu na kojoj će biti govora o materijalima koji mjesecima čekaju da dođu na dnevni red.

Među njima se nalazi i dopis Tužiteljstva BiH kojim je zatraženo očitovanje zbog neizvršenja odluka Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić".

Za četvrtak je zakazan nastavak 2. sjednice Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji čini rukovodstvo Zastupničkog doma PSBiH i rukovodstvo Doma naroda PSBiH.

Pred predsjedavajućim Zastupničkog doma PSBiH Denisom Zvizdićem, njegovim zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto, predsjedavajućim Doma naroda PSBiH Draganom Čovićem i njegovim zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem naći će se napokon dopis predsjednika Ustavnog suda BiH.

Riječ je o dopisu koji je predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević uputio rukovodstvu Doma naroda PSBiH 8. svibnja 2019. godine, a u kojem je zatražio od tadašnjeg predsjedavajućeg Bakira Izetbegovića da mu omogući obraćanje državnim parlamentarcima u oba doma PSBiH. Kako su mediji naknadno objavili, Knežević se zastupnicima i delegatima PSBiH namjerava obratiti u povodu neimplementacije odluka Ustavnog suda BiH.

Pred Zvizdićem, Radmanovićem, Krišto, Čovićem, Špirićem i Izetbegovićem naći će se i razmatranje dopisa šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u vezi s formiranjem Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o financiranju političkih stranaka. Šef Misije OSCE-a ovaj dopis je u Parlamentarnu skupštinu BiH uputio 16. svibnja 2019. godine.

Na dnevnom redu naći će se i Prijedlog deklaracije o osuđenima za ratne zločine na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1995. godine koji je 31. lipnja 2019. godine uputio šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić.

Šefovi Parlamentarne skupštine BiH razmatrat će i dopis Tužiteljstva BiH koji je stigao u državni organ zakonodavne vlasti 15. listopada 2019. godine. U ovom dopisu tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Bosiljčić zatražila je od Parlamentarne skupštine BiH da se izjasni u pogledu neizvršenja presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić" kojom je utvrđen neustavan izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

U aktu Tužiteljstva BiH, koji je protokoliran u Parlamentu, stoji da je 27. rujna 2018. otvorena istraga protiv NN izvršitelja PSBiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava. Tužiteljstvo BiH zatražilo je od državnog organa zakonodavne vlasti da se izjasni o neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH.

Na dnevnom redu naći će se još izmjena Zaključka o imenovanju predstavnika Parlamentarne skupštine BiH u Radnu grupu za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora (općina Dvor, Republika Hrvatska) i pismo predsjednika Senata Republike Francuske Gerarda Larchera tadašnjem predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakiru Izetbegoviću, a koje je upućeno 14. kolovoza 2019. godine.

Zajednička komisija za administrativne poslove u Parlamentarnoj skupštini BiH trebala bi dobiti novog tajnika. Pred rukovodstvom oba doma PSBiH tako će se naći rješenje o imenovanju tajnika, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba