08.04.2022. Mostar - Sredisnja svecanost obiljezavanja 30. obljetnice osnivanja Hrvatskog vijeca obrane. U svecanosti sudjelovao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanovic, koji je na Trgu hrvatskih velikana polozio cvijece i zapalio svijecu u cast poginulim braniteljima. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELLDENIS KAPETANOVIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
kako naći zamjerku?

Državničkim govorom ostavio sarajevske medije bez materijala za podle i manipulativne naslove

Piše Bruno Bošnjak  /  09.04.2022., 07:54h
Zoran Milanović održao je, na svojoj razini, odličan govor na svečanosti obilježavanja 30. godišnjice osnutka HVO-a

Prvo je, koristeći sebi svojstvenu metaforu, kazao da se njegove riječi mjere vagom za točno mjerenje, a onda je nastupio državnički, odmjereno i istovremeno emotivno, poklonivši se ubijenim i živim braniteljima BiH, Hrvata u BiH i Hrvatske.

Od uvodnog pozdrava do silaska s pozornice iskazao je uključivost, neupitno poštivanje suvereniteta BiH, kao i najbolje moguće želje ovoj državi, bez ikakvih zločestih planova spram nje, koji nikad ni u tragovima nisu postojali, ali mu se uporno pokušavaju imputirati. Najviše zbog toga što koristi metafore koje se ne mogu ignorirati i kod emotivnog slušatelja potiču reakciju - ili promjenu ponašanja i nepravedne prakse ili dizanje na stražnje noge i neutemeljene optužbe.

Jedino što bi moglo zaškakljati uši slušatelja iz Sarajeva izjave su kako se Hrvate bezobrazno diskriminira i ugnjetava, iskazane nešto blaže nego inače, kao i nepobitna tvrdnja kako su, osim HVO-a, Hrvatska i njena vojska odigrale jednu od ključnih uloga u spašavanju BiH od srpskog agresora.

Jedini "problem" je što je to sve istina. Tko iz Sarajeva može argumentirano osporiti ove tvrdnje?

Hrvati su ugradili svoju krv i živote u temelje BiH i nema nimalo pretjerivanja u konstataciji da BiH ne bi bilo bez hrvatske žrtve.

Stoga valja opet postaviti pitanje: Zašto, pobogu, ne poštujete dogovor i sporazum i ne dozvoljavate da si Hrvati izaberu predstavnike u jedina dva politička tijela u državi koja se biraju po etničkom principu?

Dnevnik.ba

25. lipanj 2022 04:12