StoryEditor
nakon izbora

Državni udar i u Gabonu

Piše fena  /  30.08.2023., 09:02h

Grupa visokih gabonskih vojnih zapovjednika pojavila se na nacionalnoj televiziji u ranim satima u srijedu i rekla da su preuzeli vlast, nakon što je državno izborno tijelo objavilo da je predsjednik Ali Bongo osvojio treći mandat.

Pojavljujući na televizijskom kanalu Gabon 24, zapovjednici su rekli da predstavljaju sve snage sigurnosti i obrane u ovoj srednjoafričkoj državi. Rekli su da su izborni rezultati poništeni, sve granice zatvorene do daljnjeg i raspuštene državne institucije.

Glasni zvuci pucnjave mogli su se čuti u glavnom gradu Librevilu, javio je reporter Reutersa nakon televizijskog nastupa.

Vlada zemlje članice OPEC+ nije imala nikakav komentar.

- U ime naroda Gabona... odlučili smo da branimo mir tako što ćemo staviti točku na sadašnji režim - rekli su zapovjednici.

Tenzije su rasle zbog straha od nemira nakon subotnjeg predsjedničkog, parlamentarnog i zakonodavnog glasanja, na kojem je Bongo nastojao da produži 56-godišnji nadzor svoje obitelji na vlasti, dok je opozicija tražila promjene u zemlji bogatoj naftom i kakaom, ali pogođene siromaštvom.

Nedostatak međunarodnih promatrača, obustava nekih stranih emisija i odluka vlasti da prekinu internet servis i uvedu noćni policijski sat u cijeloj zemlji nakon izbora izazvali su zabrinutost u pogledu transparentnosti izbornog procesa.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:52