StoryEditor

Državni prihodi pali za 369 milijuna maraka

Piše D  /  05.07.2020., 07:07h

S obzirom na to da pandemija koronavirusa ne jenjava u BiH, kao ni u Europi, moguće je da na kraju ove godine gubitak bude i do milijardu KM.

Naime, u prvih pola godine prikupljene su 3 milijarde i 442 milijuna KM, što predstavlja smanjenje za 9,6 posto u odnosu na isti period 2019. godine. Direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miro Džakula za Dnevni avaz je kazao da ovakvi podaci ne trebaju šokirati javnost, i to iz razloga što su svi svjesni pada gospodarske aktivnosti.

- U četvrtom mjesecu imali smo pad veći od 180 milijuna, u petom mjesecu je to bilo više od 200 milijuna. Međutim, u šestom mjesecu pad je oko 44 milijuna.

Svjedočimo povećanju gospodarske aktivnosti i to je ono bitno i ohrabrujuće. Čak su zabilježeni i solidni rezultati u prvim danima sedmog mjeseca, dakle,lagano se krećemo u pravom smjeru - pojasnio je Džakula i dodao da se ne može očekivati isti pad prihoda od 369 milijuna KM i u drugoj polovici ove godine.

S druge strane, ekonomist Zlatko Hurtić za Dnevni avaz kaže da je u pitanju zabrinjavajući trend i da će se ekonomska kriza produbiti.

- Gospodarska aktivnost je opala i, kad sve to zbrojimo, imamo ovakav rezultat. To će do kraja godine značiti otežano funkcioniranje države, tako da će se morati ući u rebalansiranje proračuna, a kako bi se izvršile uštede koje će otići na izvršavanja najprioritetnijih obaveza - kazao je Hurtić.

Ekonomist Zoran Pavlović za Dnevni avaz je kazao da je osnovni problem BiH u vladama koje zatvaraju oči pred ekonomskom krizom.

- Pad prihoda je bio očekivan, ali to je trebala biti briga vlasti u BiH. Međutim, oni ne žele odreći se luksuza, potrošnje i novog zapošljavanja, jer imamo lokalne izbore - istaknuo je Pavlović.

Predsjednik Udruge turističkih agencija u BiH Zoran Bibanović za Dnevni avaz je kazao da se sad na pravi način vidi koliko je turizam značajan za BiH.

- Sad se vidi značajno niži promet i svih ostalih povezanih djelatnosti poput trgovina i globalno uslužnih djelatnosti.

U trenutnom ambijentu, u kojem je još većina granica zatvorena, možemo samo pozvati naše sugrađane da odmore planiraju u BiH. I na taj način bi mogli pomoći našem gospodarstvu i malo ublažiti ovaj pad. Ali turistički djelatnici to ne mogu uraditi bez države, potrebna je pomoć - istaknuo je Bibanović.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 04:48