StoryEditor
otkriće cin-a

Državna tužiteljica zaboravila prijaviti dio imovine: Ima četiri stana, garažu, obiteljsko zemljište...

Piše desk  /  30.07.2022., 14:40h

VSTV svake godine prima financijske izvještaje sudaca i tužitelja, ali ih nitko ne provjerava

Vedrana Mijović, tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH), karijeru u pravosuđu je započela prije dva desetljeća. U posljednjih 13 godina radila je kao županijska i državna tužiteljica. Kako je napredovala u karijeri tako je i povećavala svoju imovinu. Od 2008. do ožujka 2022. godine sa suprugom Dankom je kupila četiri stana i garažu u BiH i Srbiji za 366.700 KM, a od obitelji su naslijedili zemljište.

U godišnjem izvještaju za 2021, koji je predala Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) krajem ožujka 2022. godine, Mijović je izostavila prijaviti automobile te da je mjesec dana ranije kupila stan, kao i da sa suprugom ima garažu i naslijeđeno zemljište u Istočnom Sarajevu. Međutim, u BiH nije regulirano kako tužitelji i suci prijavljuju svoju imovinu VSTV-u pa je nositeljima pravosudnih institucija ostavljeno na savjest hoće li prikazati sve što posjeduju, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi financijskih izvještaja sudaca i tužitelja koji je VSTV usvojio 2018. godine stavljen je izvan snage 2020. godine nakon što je Sud BiH utvrdio da VSTV nema zakonsku osnovu za obradu financijskih izvještaja sudaca i tužitelja. Zakon o VSTV-u još nije izmijenjen zbog čega Vijeće svake godine prima financijske izvještaje sudaca i tužitelja u skladu s internim uputama. Izvještaje, pak, nitko ne provjerava iako je u njima navedeno da bi suci i tužitelji mogli biti razriješeni funkcije zbog davanja netočnih podataka.

Mijović je o kupovini nekretnina otvoreno govorila s novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) te dodala da će dopuniti financijski izvještaj VSTV-u nekretninama koje nije prijavila.

Mijović je po završetku Pravnog fakulteta od 2001. godine radila u Osnovnom sudu u Rogatici kao pripravnica. Nakon što je položila pravosudni ispit, 2004. se zapošljava kao inspektorica u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) i tu ostaje godinu dana. Njena mjesečna plaća u ovom periodu je bila između 320 i 530 KM i tada nije kupovala nekretnine.

Iz MUP-a je 2005. godine prešla u Okružno javno tužiteljstvo u Istočnom Sarajevu gdje je sljedeće četiri godine radila kao stručna suradnica. S novom pozicijom došla je i nova plaća koja se kretala do 1.650 KM. Tada je odlučila kupiti i prvu nekretninu. Za 110.000 KM 2008. godine kupila je stan od 69 kvadrata u Istočnom Sarajevu.

Za tužiteljicu Županijskog tužiteljstva u Sarajevu je imenovana 2009, gdje je ostala do 2013. godine. Tu je imala prosječnu plaću 2.600 KM. U razgovoru s novinarima CIN-a je rekla da je tada vodila veliki broj predmeta – razbojstava, krađa, teških krađa, nasilja u obitelji i prijevara.

Dok je bila županijska tužiteljica, sa suprugom Dankom je kupila garažu od 16 kvadrata u Istočnom Sarajevu za 9.700 KM i nju nije prijavila u financijskom izvještaju koji je predala VSTV-u.

Iz županijskog prelazi u državno tužiteljstvo. Prvo je šest godina radila kao tužiteljica u Posebnom odjelu za ratne zločine, zatim u Odsjeku za korupciju do siječnja 2022. kada prelazi na mjesto tužiteljice u Odsjeku za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju.

Dok je radila u Odjelu za ratne zločine, podigla je optužnicu protiv Atifa Dudakovića, nekadašnjeg zapovjednika Petog korpusa Armije BiH, te još 16 pripadnika tog korpusa zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Krajine. Kaže da je ovaj predmet najopsežniji i najsloženiji u njenoj karijeri. Iako je u međuvremenu napustila Posebni odjel za ratne zločine, Mijović je i dalje uključena u vođenje predmeta Dudaković i drugi koji je u fazi glavnog pretresa.

Njen rad u Odsjeku za korupciju obilježila je optužnica koju je podigla protiv Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BiH, za zloporabu donatorskih sredstava Europske unije. Ovaj predmet danas se nalazi u žalbenom postupku. Radeći u Odjelu za korupciju Mijović je primila i prijave protiv Mire Džakule, direktora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, te bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije za falsificiranje diplome Pravnog fakulteta i Uvjerenja o položenom pravosudnom ispitu.

Tijekom provjere prijave Mijović je utvrdila da su diploma i Uvjerenje o položenom pravosudnom ispitu vjerodostojni. To su joj potvrdili na Pravnom fakultetu i u Ministarstvu pravde RS-a. Kako u ovom predmetu činjenično stanje nije odgovaralo navodima iz prijave, odustala je od istrage. O predmetu protiv direktora UNO-a BiH nije mogla govoriti s novinarima jer je uložena pritužba na njenu odluku o neprovođenju istrage.

Promjenom pozicija u Tužiteljstvu BiH rasla je i njena plaća – od 4.000 KM do 5.700 KM – i u ovom periodu kupuje tri stana.

Prvi od 42 kvadrata s ocem kupuje 2016. godine za 103.000 KM na Zlatiboru u Srbiji. Od oca je otkupila njegov udio pet godina kasnije. Mijović 2020. godine kupuje još jedan iste površine na Palama za 42.000 KM.

Posljednji stan od 64 kvadrata je kupila u veljači 2022. godine u Istočnom Sarajevu za 99.000 KM. Međutim, on još nije uknjižen na njeno ime jer banka kod koje je podigla kredit za njegovu kupovinu nije upisala hipoteku.

Ovaj stan nije prijavila u financijskom izvještaju koji je popunila mjesec dana kasnije. Nije prijavila ni zemljište od 1.600 kvadrata u ovom gradu koje ima sa suprugom, a koje je on naslijedio.

Tužiteljica Mijović je većinu nekretnina kupila kreditima koje i dalje otplaćuje. Zadužena je 239.000 KM. Ima tri stambena kredita koja treba vratiti u sljedećih deset godina. Na pitanje novinara ima li ušteđevinu, Mijović je odgovorila: „Ne mogu imati ušteđevinu pored ovolikih kredita.“

Ona je edukatorica u Centru za edukaciju sudaca i tužitelja Federacije BiH te članica Komisije za polaganje pravosudnog ispita u Ministarstvu pravde Federacije BiH i Tajne komisije Ministarstva pravde BiH. Mijović danas od svoje plaće i dodatnog rada u komisijama ostvaruje blizu 80.000 KM godišnje. Ona i suprug imaju dva automobila – Golf 1 i Golf 5, piše CIN.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2022 16:48