U utorak je na sudu u Ndoli u Zambiji održano prvo ročište, na kojemu se osmero Hrvata izjasnilo da nisu kriviMWEBANTU.COM -
StoryEditor
Andrea Metelko Zgombić

Državna tajnica: "Dvije svjedokinje su svjedočile u korist Hrvata uhićenih u Zambiji"

Piše desk  /  13.01.2023., 09:39h

Državna tajnica iz Ministarstva vanjskih poslova Andrea Metelko Zgombić, državna tajnica iz Ministarstva obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić i Dubravka Marušić iz Adopte su U mreži Prvog komentirali jučerašnju odluku suda u Zambiji. Podsjetimo, sud u Ndoli je dopustio da se osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu djecom brani sa slobode, ali im je zabranio da napuste zemlju.

Metelko Zgombić je kazala da još uvijek nije sasvim jasno što se zapravo dogodilo. "U ovom trenutku sam postupak se odvija u dobrom smjeru. Saslušane su tri svjedokinje. Prve dvije, vezane baš za taj pansion, hotel, gdje su bili smješteni naši državljani zajedno s djecom, relativno su bile dobre i potvrdile su odnos naših državljana prema toj djeci", istaknula je.  

"Ministarstvo se jako angažiralo na slučaju"

"Treća svjedokinja bila je ona iz Imigracijske službe koja je bila tamo u zračnoj luci kad su oni bili zadržani, ali ona se nije, ako slobodno kažem, dobro pokazala u unakrsnom ispitivanju odvjetnika naših državljana. Naši državljani su dosad imali odvjetnika po službenoj dužnosti, a onda smo im omogućili da angažiraju profesionalnog odvjetnika koji se dosad pokazao jako dobar", dodala je. 

"I kako je donesena odluka da se mogu braniti sa slobode pod određenim uvjetima, rekla bih da je jučerašnji dan bio dosta dobar. Iduće ročište je 23. siječnja", rekla je Metelko Zgombić. Tvrdi da se Ministarstvo vanjskih poslova jako angažiralo na slučaju, od konzula koji ih redovito posjećuje osumnjičenike preko ministra koji je kontaktirao sa šefom Delegacije EU-a, a u kontaktu je i sa zambijskim ministrom vanjskih poslova.

"Svi su svjesni ovog slučaja. Relativno brzo ide dinamika vođenja samog ročišta i mislim da će se u jedno dogledno vrijeme stvari razjasniti. Ima tamo i hrvatskih državljana i naš konzularni djelatnik je i s njima u kontaktu. Oni su ponudili našima pružiti povoljan smještaj. Nekako ćemo posredovati i pronaći im te dvije osobe tj. šesnaestero građana Zambije koji će garantirati da naših osmero državljana neće napustiti njihove granice", nastavila je.

"Pružamo im veliku pomoć i zaštitu"

"U ovom trenutku do djece se ne može doći. Mi smo pokušali. Naš konzul ih je u dva navrata čak fizički pokušao pronaći u određenim smještajnim centrima. No jednostavno to nije moguće. Mora se razumjeti zambijske vlasti. Postupak se vodi upravo stoga što oni dovode u pitanje valjanost posvojenja, a slijedom toga i valjanost činjenice da su oni stekli hrvatsko državljanstvo. Mislim da ćemo morati pričekati okončanje postupka da bismo taj dio razriješili", smatra Metelko Zgombić. 

Naglašava da je "velika olakotna okolnost što je čitava hrvatska država stala iza ovih parova". "Pružamo im veliku pomoć i zaštitu. Imamo europsku službu vanjskog zastupanja koja također ima velik utjecaj i kontakte sa zambijskim vlastima. Zaista činimo sve kako bismo ukazali na taj slučaj", poručila je.

Na pitanje što je pošlo krivo u ovom slučaju odgovorila je da se još utvrđuju pojedinosti. Podsjeća da je Republika Hrvatska potpisnica Haške konvencije, te da je procedura teža i riskantnija kada se djeca usvajaju iz država koje nisu potpisnice. 

"Glavni cilj je interes djeteta"

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ujedno je i središnje tijelo nadležno međudržavna posvojenja iz država potpisnica Haške konvencije. "S obzirom na to da se ova 4 para, u nijednom trenutku nisu obratila našem ministarstvu vezano za ova posvojenja, mi u tom djelu također nismo mogli niti reagirati niti smo imali te informacije. Sve ostale informacije i pojedinosti se utvrđuju", dodala je Metelko Zgombić. 

Ističe da je glavni cilj interes djeteta i da će službe i Zavod za socijalni rad djelovati i provoditi sve aktivnosti u skladu s tim ciljem. Pozvala je sve buduće parove koji će posvajati djecu iz država koje nisu potpisnice Haške konvencije da se s punim povjerenjem obrate nadležnom centru za socijalnu skrb, Zavodu za socijalni rad, kako bi im se pružila pravna i svaka druga pomoć. 

"Situacija je prilično zamršena"

Na pitanje zašto je ovaj slučaj krenuo krivo Marušić je rekla da joj je jasno onoliko koliko i nadležnim tijelima. "Svi postupci su u tijeku, situacija je prilično zamršena. Dostupnost informacija, dostupnost relevantnih svjedoka, ispitivanje svih koraka u pribavljanju dokumenata sa strane DR Konga ili Hrvatske - tu ima jako puno posla za nadležne službe", kazala je.  

"Mi smo jako uključeni, pažljivo pratimo što se događa, to nam je od izuzetnog značaja jer radimo s jako velikim brojem posvojitelja i posvojiteljskih obitelji", nastavila je Marušić. Naglašava da je Adopta 2017. izdala vodič kroz međudržavno posvojenje gdje se vrlo jasno navode svi koraci, pravni okvir, relevantne informacije, čak i što se događa u slučaju da se želi posvojiti dijete iz zemalja koje nisu potpisnice Haške konvencije. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 07:13