StoryEditor

Državljanka BiH među krijumčarima kokaina uhićenim u velikoj akciji Europola

Piše D  /  27.07.2019., 02:07h

Radi se o međunarodnom krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Europu i Aziju, gdje je zaplijenjeno više od tone kokaina i dva milijuna eura.

Naredba o provođenju istrage protiv Michaela Dokovicha, državljanina Crne Gore, Dražena Letića, državljanina Srbije i Hrvatske, i Nevenke Čuturić, državljanke BiH, donesena je 13. srpnja.

FOTO: Dnevni avaz


Letić i Čuturić su saslušani u Tužiteljstvu za organizirani kriminal u Beogradu, nakon čega im je, na prijedlog tužitelja, sud odredio pritvor. Dokovich je uhićen u Švicarskoj, gdje mu je sudac Kantona Basel odredio pritvor.

– Nakon analize dokaza dostavljenih uz kaznenu prijavu i onih do kojih dođemo tijekom istražnog postupka bit će donesena tužiteljska odluka o eventualnom ustupanju kaznenog gonjenja okrivljenih Letića i Čuturić – priopćili su iz beogradskog tužiteljstva.

FOTO: Dnevni avaz

Europska policijska agencija priopćila je da je međunarodnom operacijom nazvanom “Familia” razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Južne Amerike u Europu, a potom brodovima za Hong Kong i Makao. 

Hrvatski MUP, koji je također uključen u istragu, navodi da je akcija, koja je počela krajem 2017., bila dio šire europske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organiziranog kriminala, takozvanog Balkanskog kartela. Oni su za krijumčarenja angažirali i stjuardese, a i ispituje se jesu li pojedini piloti sudjelovali u švercu.

U akciji su, uz Hrvatsku, koja je koordinisala, sudjelovale policije Srbije, Češke, Slovenije, Francuske, Italije i Hong Konga.

Od 16 uhićenih, 11 ih je privedeno u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Švicarskoj, a pet osoba u Hong Kongu. Zaplijenjeno je 600 kilograma kokaina u Švicarskoj i 421 u Hong Kongu.

U Hrvatskoj, Čekoj, Srbiji, Sloveniji i Švicarskoj zaplijenjeno je dva milijuna evra u gotovini i skupocjeni predmeti u vrijednosti većoj od millijun eura, među kojima i visoko kvalitetni satovi i vozila.

Dnevnik.ba
 

19. travanj 2024 03:09