StoryEditor

Državljanin Srbije završio u karanteni zbog sumnje na koronavirus

Piše D  /  29.01.2020., 04:01h

Srpski državljanin koji se vratio iz Kine i stigao u državu Goa preko New Delhija prvi je "sumnjivi slučaj" koronavirusa  u državi Goa i nalazi se u posebnom odjelu za izolaciju koronavirusa, rekao je ministar zdravlja države Goa Rane Vishwajit.

Kako javlja Telegraf, muškarac nije imenovan, a navodi se samo kako se radi o muškarcu srednjih godina, koji je nedavno u Indiju doputovao iz Kine. 

U Indiju je stigao prošle nedjelje, a kako navode indijski mediji, u Kini je boravio u gradu 750 kilometara udaljenom od Wuhana. 

Indijski dužnosnici su izvijestili kako muškarac ima simptome koronavirusa te kako su uzeli sve potrebne uzorke na analizu. 

“On je u Gou stigao preko Delhija. Vlada nas je obavijestila o njegovom dolasku, a budući da je pokazivao simptome virusa, odmah je stavljen u karantenu”, rekao je Rane Vishwajit, ministar zdravlja države Goa.

Srpski ministar vanjskih poslova potvrdio je ranije danas da jedan od državljana Srbije koji su zatražili evakuaciju iz kineskog grada Wuhana, središta zaraze koronavirusom, stigao u Beograd, preko Moskve, prošao je liječničke kontrole i preglede, osjeća se dobro i nema simptome bolesti.

I četvero državljana Srbije koji su u utorak došli iz Kine pod medicinskim je nadzorom zbog potencijalne opasnosti od zaraze koronavirusom, potvrdio je granični sanitarni inspektor Raša Milanov, navodeći da su stigli iz kineskih gradova koji su od Wuhana udaljeni tisuću ili više kilometara te da je i u njima virus također registriran pa su po dolasku Beograd pregledani, ali nisu imali nikakve zdravstvene tegobe ni temperaturu.

Na temelju procedure Instituta "Milan Jovanović Batut" odlučeno je da ih se mora staviti pod nadzor, a pod medicinskim nadzorom je i skupina turista iz Wuhana koji su, poslije proputovanja kroz Hrvatsku i BiH, stigli u Srbiju i na ulazu u zemlju podvrgnuti su uobičajenoj epidemiološkoj proceduri. 

Prema izvješću objavljenom na portalu Indian Express, student medicine koji studira u Wuhanu u Kini, a također preventivno i njegova majka, od ponedjeljka su izolirani na odjelu vladine bolnice Ujjain zbog sumnje na koronavirus.

"Budući da je pokazao simptome, brzo je stavljen pod nadzor u karantenu“, rekao je ministar Rane.

Vlasti u Bhopalu priopćile su da se student vratio iz Kine u Ujjain još 13. siječnja, ali se simptomi koronavirusa, navodno, nisu pokazali u zračnoj luci indijske prijestolnice. Proveo je nekoliko dana kod kuće u Ujjainu, ali kada su se prehlada i groznica nastavili, odveden je u bolnicu.

Ravnatelj lokalne bolnice dr. Mahavir Khandelval priopćio je da su uzorci brisa grla majke i sina poslani na analizu u nacionalni institut za virusologiju u Puneu, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:01