Article_Top_970x250

Državljanin BiH uhićen u Austriji: Pozivao na "odlučujuću bitku u svetom ratu" i regrutirao teroriste za ISIL

BEČ

Državljanin BiH uhićen u Austriji: Pozivao na "odlučujuću bitku u svetom ratu" i regrutirao teroriste za ISIL

kol 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Četrdesettrogodišnji državljanin Bosne i Hercegovine Nedžad. B. uhićen je u Beču zbog teškog govora mržnje i terorističkog udruživanja, javljaju austrijski mediji.

Nedžad B. je s još nekoliko osumnjičenih bio uhićen 2017. godine, ali su svi pušteni 17 mjeseci kasnije, zbog, kako je tada navedeno, “predugog trajanja istrage. Međutim, sada su ponovno uhićeni i naći će se pred sudom.

Dvojica uhićenih prije dvije godine su u međuvremenu nestali i za njima se traga.

Državljanin BiH je uhićen zbog njegovih zapaljivih govora u džamiji, a mediji u Austriji ga nazivaju “najgorim propovjednikom mržnje u državi”.

Prema nekim izvještajima, čak i njegovi istomišljenici su se razišli s njim jer je prijetio i drugim muslimanima i optuživao ih da su odbacili svoju vjeru.

Pozivao je muslimane da se udruže u odlučujućoj “bitci u svetom ratu”, a sada je optužen da je regrutirao teroriste za terorističku organizaciju “Islamska država”.

U optužnici se navodi kako je Islamsko kulturno udruženje, u kojem je Nedžad B. bio prije regrutiranja terorista za ISIL, do ljeta 2013. godine radilo u interesu ogranka Džabat al Nusra, prenosi “DiePresse”, prenosi ero.tel

Dnevnik.ba