StoryEditor

Državljanin BiH u Italiji osuđen na doživotni zatvor

Piše D  /  23.09.2019., 07:09h

Sud u Rimu osudio je na kaznu doživotnog zatvora Šerifa Seferovića, državljanina BiH, jer je 10. svibnja 2017. godine na parkingu tržnog centra ‘‘Centocelle‘‘ u predgrađu prijestolnice Italije, bacio Molotovljev koktel u kamper vozilo koje je koristila trinaestočlana obitelj Romana Halilovića, također bh. državljanina.

Epilog je bio zastrašujući – smrtno su stradale tri kćerke Halilovića: Elizabet (4), Angelika (8) i Frančeska (20). Nesretne kćerke Halilovića žive su izgorjele do dolaska vatrogasaca. Njih osmero se uspjelo spasiti.

Policija je odmah isključila rasni motiv zločina i istragu usmjerila ka mogućem obračunu obitelji Halilović i Seferović. Seferović je nedugo poslije uhičen, ali je brzo pušten zbog nedostatka dokaza. Priveden je ponovo 7. listopada 2017. godine, zajedno s bratom Andreom. Presuda mu je izrečena 18. rujna. Prethodno je njegova sestrična Lisabeta Viola, zbog istog zločina, dobila 20 godina zatvora.

Seferović i njegovi suučesnici skovali su kobne noći plan da ubiju oca djevojčica Romana Halilovića. Kada ga nisu pronašli, za odmazdu su zapalili kamper u kojem se nalazilo 11 njegove djece. 

Tragedija se mogla dogoditi i ranije, jer je obitelj Halilović i prije bila na meti Seferovića. Napad na kamp-prikolice u rimskom naselju Ćentoćele prvo se dogodio 5. svibnja 2017. godine kada su Romolo Balzani, Šerif i Andrea Seferović bacili dva Molotovljeva koktela. Tada nitko nije nastradao, a izgorjelo je više kamp-prikolica.

Identičan napad ponovljen je 10. svibnja 2017. kada su u požaru stradale tri sestre. Shvativši što su uradili, obitelj Seferović je iz Italije pobjegla u BiH, ali su se Šerif i Andrea vratili u Italiju, gdje su uhićeni.

Zbog sukoba obitelji Seferović i Halilović u Italiji, posla su imale i sigurnosne službe u BiH. Poslije zločina u Italiji, Renato Seferović (24) i njegov maloljetni brat Dž. S. (15) uhićeni su u listopadu 2017. godine u Bosanskoj Gradišci na osnovu tjeralice Interpola u Rimu, zbog sumnje da su sudjelovali u zločinu.

Talijanski mediji pisali su tada da Renato konstrukcijom odgovara čovjeku koji je snimljen kako na kamper baca Molotovljev koktel. Rimska policija ga je sumnjičila da je nakon zločina ukrao pojedine snimke nadzornih kamera na kojima se vidi muškarac koji na kamper baca Molotovljev koktel. Međutim, braća Renato Seferović i Dž. S. su pušteni na slobodu i nisu izručeni Italiji. S obzirom na to da je osumnjičeni državljanin BiH i da s Italijom BiH nema bilateralni sporazum o izručenju domaćih državljana, Renato Seferović je pušten na slobodu.

Zločin je šokirao Italiju, a poruku podrške obitelji Halilović uputio je i papa Franjo posredstvom Monsinjora Krajevskog. Rimska gradonačelnica Virginia Rađi došla je na mjesto zločina, dok je predsjednik Italije Serđo Matarela tada napisao da je "ubijanje djece nedostojno ljudske rase". Nakon zločina građani Rima su donosili cvijeće na mjesto tragedije, kako bi se oprostili od nastradalih. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:07