Article_Top_970x250

Državljanin BiH pritvoren u iračkom zatvoru, prijeti mu smrtna kazna

isilovac

Državljanin BiH pritvoren u iračkom zatvoru, prijeti mu smrtna kazna

srp 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: CNN

U iračkom zatvoru, u Erbilu, nalazi se i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, piše N1. Zbog pripadnosti tzv. Islamskoj državi prijeti mu smrtna kazna. Nadležne institucije u BiH upoznate su s ovim slučajem, a detaljnijih službenih informacija nemaju.

Jedan državljanin Bosne i Hercegovine nalazi se u zatvoru u iračkom gradu Erbilu. U veljači 2015. godine iz Njemačke je otišao u Siriju i priključio se takozvanoj Islamskoj državi.

Prema saznanjima N1, koja su potvrđena u nadležnim policijskim agencijama, radi se o 29-godišnjem Muhamedu H. Nadležne službe raspolažu informacijama da je uhićen na području Iraka.

Iz Ministarstva vanjskih  poslova BiH za N1 su naveli da se kao pripadnik ISIL-a predao iračkim snagama nakon ofanzive na grad Mosul.

No, postoje i navodi da su se Muhamed H. i državljanka Njemačke, s kojom je ranije stupio u šerijatski brak, odlučili na bijeg s teritorija ISIL-a u Siriji i predali kurdskim snagama koje su ih prevele u zatvor u Erbilu.

"Državna agencija za istrage i zaštitu raspolaže nepotvrđenim saznanjima da se na području Iraka nalazi jedan državljanin Bosne i Hercegovine (naveden u vašem upitu) koji je zarobljen od strane iračkih oružanih snaga. Obavješavamo Vas da protiv navedenog lica, a nakon podnošenja izvještaja o počinjenom kaznenom djelu od strane SIPA-e, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine vodi istragu. Prema našim saznanjima, od strane NCB Interpol Wisbaden, u svibnju 2015. godine, raspisna je međunarodna tjeralica u cilju lišenja slobode lica navedenog u vašem upitu", priopćeno je za N1 iz SIPA-e.

Iz Ministarstva vanjskih polova BiH za N1 navode da se uhićeni, a ni njegovi pravni zastupnici nisu službeno obratili za konzularnu pomoć ili zaštitu Veleposlanstvu BiH u Amanu. Ovom bh. ministarstvu službeno nisu poznata djela za koja se Muhamed H. tereti.

"Iz kontakta s članovima obitelji doznali smo da im je omogućen telefonski kontakt, a posredovanjem Veleposlanstva BiH u Amanu i Veleposlanstva Republike Irak u Amanu dobivena je dozvola za posjet. Kako je Međunarodni Crveni križ angažiran na rješavanju problema stranih državljana zatočenih u iračkim zatvorima, predstavnici Veleposlanstva BiH u Amanu su u kontaktu s predstavnicima Crvenog križa u Amanu s ciljem pribavljanja više informacija i kvalitetnijeg obavljanja poslova konzularne zaštite", navedeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Mediji su izvijestili da je početkom 2018. godine državljanka Njemačke postala prva strana državljanka koja je u Iraku osuđena na smrt vješanjem zbog pripadnosti ISIL-u. No, jedan broj smrtnih kazni kasnije je preinačen u doživotne. Službene statistike o broju presuda u Iraku još uvijek nema, a određeni podaci govore o stotinama slučajeva. Organizacije za ljudska prava upozoravale su na hitnost u postupanju i nedosljednost tijekom suđenja za terorizam u Iraku. Na smrtnu kaznu zbog pripadnosti ISIL-u osuđeno je i 11 državljana Francuske. Nijedna presuda, za sada, nije izvršena.

"Generalno govoreći, pritvorenici nemaju pristup osnovnim pravima. Postoji primjena smrtne kazne i ekstremna pretrpanost zatvora. Zbog toga, svaka zemlja koja prebaci svoje državljane u Irak to radi ilegalno jer ih na taj način ne štite od torture i smrtne kazne. Zato pozivamo zemlje da urade sve ono što mogu kako bi osigurale povratak svojih državljana i da onda provedu propisane istrage i suđenja - ukoliko utvrde da su počinjeni zločini, ali da to učine u nacionalnim sustavima", poručila je Belkis Wille, stručnjakina HRW za Irak i Katar (Beirut).

CNN-ova novinarka Arwa Damon u ožujku je u Bagdadu razgovarala s četvoricom osuđenika na smrtnu kaznu zbog pripadnosti ISIL-u. Sudac i glasnogovornik višeg iračkog suda novinarki je rekao da se pridržava međunarodnih standarda i poštuje iračke antiterorističke zakone.

"Kad nekoga osudim na smrtnu ili doživotnu kaznu - žrtvama dajem zasluženu pravdu, a društvu lekciju", izjavio je u ožujku 2019. godine Abdul Sattar al-Birqdar, sudac i glasnogovornik višeg suda u Iraku.

Human Rights Watch upozorava na postupanje prema ženama i djeci kojih je, kako navode, preko 700 u iračkim zatvorima.

Dnevnik.ba