StoryEditor

Državljanin BiH osuđen na 12 godini u Austriji zbog zlostavljanja svojih kćeri

Piše D  /  08.09.2020., 11:09h

Do kraja saslušanja, muškarac je negirao odgovornost i tvrdio da "nikada nije dodirivao svoje kćeri na nepravilan način". Nakon savjetovanja s odvjetnikom, prihvatio je presudu s kojom se složio i tužitelj.

"Nikad nisam rekao lošu riječ svojoj djeci", rekao je muškarac rodom iz BiH i dodao: "Uvijek sam se trudio djeci omogućiti bolje odrastanje nego što sam je sâm imao u djetinjstvu. Sve sam im omogućio. Nikad ih nisam napadao. Nisam pedofil, u takve osobe bih pucao", rekao je na sudu 44-godišnji vozač kamiona.

Na pitanje zašto bi ga kćeri inkriminirale, optuženi je u priču uveo svoju suprugu.

"Otkrila je da sam bio u vezi s mladom ženom. Stoga je instrumentalizirala kćeri i sada me predstavlja kao demona", rekao je.

Međutim, istraga i uhićenje zlostavljača djece nisu se temeljili na izvještajima njegove obitelji. Policija je na relevantnom internet forumu otkrila obiteljskog čovjeka koji se pohvalio seksualnim zlostavljanjem svojih kćeri. Četvorici muškarca nudio je seks, objavljujući fotografije usnulih djevojčica.

Policija je istražila muškarca i uhitila ga. Kada su službenici pitali kćeri je li kada bilo djela zlostavljanja od strane oca, starija kćer - koja je sada u braku - objavila je da ju je prvi put nemoralno dodirnuo 2006. godine.

Otac je u to vrijeme već živio u Beču, dok su njegova supruga i djeca još uvijek bili u BiH, gdje ih je svakih 14 dana posjećivao i zlostavljao.

Djevojčica je imala osam godina kada su napadi počeli. Jednom je telefonom rekla ocu da će se povjeriti majci, nakon čega je navodno zaprijetio da će joj slomiti sve kosti i natjerati je da živi u invalidskim kolicima.

Prema presudi, od 2009. godine napadi su se proširili i na mlađu kćer, s sve većom učestalošću i intenzitetom zločina. Kada su se djeca preselila u Beč s majkom, otac je svakodnevno zlostavljao stariju kćer, a mlađu svaki drugi dan. Navodi se da je čak tražio od njih dvije da gledaju porno filmove kako bi kasnije "implementirale" ono što su vidjele.

Zlostavljanje je završeno kada su kćeri postavile "video zamku" za svog oca. Dok je maltretirao mlađu kćer, njena sestra je potajno snimala. Njih dvije su suočile oca s dokumentom, nakon čega ih više nije dirao.

Psihijatrijski stručnjak Peter Hoffman pretpostavio je da bi 44-godišnjak mogao napasti druge djevojke ako mu se pruži prilika.

Prema nalazu, nije spreman nositi se sa svojom nastranošću, što ga čini opasnim. Hoffman je potvrdio da je optuženi imao "ozbiljan seksualni poremećaj" koji je ekvivalentan mentalnim i emocionalnim abnormalnostima višeg nivoa, prenosi "Radiosarajevo.ba".

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 04:17