StoryEditor

Državljani BiH prevozili Irance u Hrvatsku i bježali od policije

Piše D  /  22.01.2019., 01:01h

Tijekom jučerašnjeg jutra na ispitivanje u tužiteljstvo u Rijeci u pratnji policije doveden je 28-godišnji Delić iz Sarajeva, zaštitar po zanimanju, zbog sumnje da je iz koristoljublja omogućio drugim osobama nedozvoljeno kretanje i boravak u Hrvatskoj, prenosi novilist.hr.

Sumnjiči ga se da je pokušao ilegalne migrante, pet državljana Irana, nezakonito prebaciti preko državne granice.

Nedugo nakon Delića u tužiteljstvu je ispitano još dvoje osumnjičenih. Priveden je Adnan Potura (36), također zaštitar iz Sarajeva, te Semir Reč (32), državljanin BiH i Srbije. Oni su kao vozač i suvozač u automobilu marke Opel Astra također bh. registarskih oznaka čitavo vrijeme bili izvidnica.

Sve do nadomak Čavli, Svilnog, gdje je policija na koncu zaustavila Delića dok su Potura i Reč bez zaustavljanja produžili do graničnog prijelaza Rupa pri pokušaju izlaza iz Hrvatske.

Delića je u subotu poslijepodne nešto prije 14 sati nadomak vijadukta Svilno policija pokušala zaustaviti. Usprkos svjetlosnim i zvučnim signalima te isticanjem palice s natpisom »STOP POLICIJA«, vozač je ubrzao vozeći slalom zaustavnim trakom kolovoza i pri velikoj brzini.

Time je, kaže se, Delić ugrozio ostale sudionike u prometu, uključujući i policijske službenike koji su krenuli za njim u potjeru. Delić je upravljao automobilom marke Audi A6. Dolaskom na vijadukt Svilno vozač se zbog velike brzine kojom je ušao u oštru krivinu, prednjim dijelom vozila sudario s vozilom Kia koje se kretalo ispred njega, a kojim je upravljao 76-godišnji vozač. Zbog naleta na vozilo ispred njega, Audi je odbačen na zaštitnu ogradu, gdje se i zaustavio

Nakon ispitivanja u tužiteljstvu Delić i Reč u cjelosti su priznali kazneno djelo. Novac koji su trebali primiti, Delić 1.000 evra, a predvodnica Potura i Reč, svaki po 500 evra, nisu dobili, obećan im je kad obave posao. Potura je djelomično priznao počinjenje kaznenog djela, pa je u na kraju zamjenica Općinske državne tužiteljice Željka Čop podignula neposrednu optužnicu i time svakako ubrzala pravosudni proces optuženima. Policija je najavila i prijavu zbog izazivanja prometne nesreće.

Stoga je tročlano izvanraspravno sudsko vijeće prihvatilo prijedlog tužitelja i odredilo im istražni zatvor.

Optužnicom se terete da su zajedno i dogovorno, s ciljem da se okoriste, prethodno angažirani od strane nepoznate osobe, pristali da za ukupno dvije tisuće eura prebace strane državljane kroz Republiku Hrvatsku do granice s Republikom Slovenijom. Delić je, tvrdi se u optužnici, migrante preuzeo u neposrednoj blizini Vrgorca.

I dok je na hodniku Općinskog suda optuženi Delić čekao odluku o pritvaranju, kratko je rekao da uopće nije bježao policiji. Na pitanje zašto nije stao policiji koja ga je htjela zaustaviti, Delić je kratko odgovorio: "Ma jesam, taman sam usporio i odjednom mi se nešto preokrenulo u glavi, bio sam u nekakvom šoku, strahu, šta ti ga ja znam i opet sam dao gas".

"Nisam potegao više od 140, možda 150 na sat, u to sam siguran", zaključio je optuženi Delić.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:08