StoryEditor
riječ stručnjaka

Državi prijeti nestašica mlijeka, izvjestan drastični rast cijena. Poskupjet će i meso...

Piše desk  /  07.09.2022., 12:49h

Poljoprivredni proizvođači i struka za N1 kažu da je situacija u mljekarskoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini alarmantna te da vlast mora učiniti značajne korake kako ne bi došlo do prizora kao u Srbiji gdje su police maloprodajnih objekata za mlijeko prazne.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske za N1 kaže da je situacija izuzetno teška i da nestašica mlijeka ne vlada samo u Bosni i Hercegovini, nego i drugim europskim državama.

“Nestašica mlijeka je zbog toga što nema radne snage, godina je izdala, nema hrane, nema tko raditi u selima jer nema mladih da se bave poljoprivredom. Naši političari su se pozivali na sporazum o slobodnoj trgovini, neka se pozovu sada i kažu da moraju izvesti mlijeko iz Bosne i Hercegovine,  neka sada izvezu juneće meso kojeg nema nigdje, goveđe, svinjsko meso, neka izvezu ako mogu. Sada je došlo do izražaja da smo s pravom tražili zaštitu domaće proizvodnje”, objasnio je Usorac.

Usorac kaže da je plavi dizel neophodan, da za njega znači 80 tisuća KM i da je za taj iznos  za njega viša cijena mlijeka.

Adin Fakić,  agroekonomski stručnjak, za N1 kaže da je u prvom polugodištu došlo do značajnog pada proizvodnje mlijeka i da će se taj trend zasigurno nastaviti.

“Razlozi za pad proizvodnje mlijeka su različiti, od značajnog rasta cijene gnojiva, kukuruza te goriva. Nema sumnje da će u narednom periodu doći do povećanja cijena mlijeka koje građani kupuju u maloprodaji. Vlast mora učiniti da tijekom proljetne sjetve sufinancira poljoprivrednu proizvodnju. Vlada FBiH već vrši određene subvencije goriva te je to istovjetan slučaj i na razini RS-a. To se mora povećati, subvencije se moraju povećati”, kazao je Fakić.

Usorac kaže  da građani kupuju zadnju klasu mlijeka koja već u RS-u košta i preko 2 KM. Tvrdi da će doći do povećanja cijena.

“U Austriji cijena mlijeka ispod naših četiri KM i više. Do nove godine cijene u BiH će biti i preko tri KM”, upozorava.

Fakić podsjeća da je prvo došlo do enormnog rasta proizvodnje mlijeka koje je potom doživio pad i onda se cjelokupna proizvodnja morala oporavljati. Velika je opasnost, ukazuje, da mljekari počnu klati stoku i odustajati od mliječne proizvodnje.

“Ne želim biti pesimističan, ali vlast mora shvatiti da se inflacija i rast cijena energenata koji utječu na proizvodnju mlijeka ne smiju u konačnici prebaciti na teret građana. Mljekare svakako rade s malim maržama i pitanje je do kada će uspjeti rast troškova pokrivati manjim maržama”, naveo je Fakić.

Usorac je za N1 kazao da je broj mljekara sve manji i da se oni kada jednom napuste proizvodnju mlijeka ne vraćaju ovoj djelatnosti, dok Fakić pojašnjava da odluke o ograničavanju cijena u konačnici ne donose ništa dobro, što  pokazuju i prazne police u regiji, dodajući da to ne smije biti potez kojim bi se trebale rukovoditi vlasti.

Obojica sugovornika N1 na kraju dodaju da sve razine vlasti moraju “još jučer” početi praviti planove i programe koji će građane doslovno spasiti “eksplozije cijena” ne samo mlijeka već i mesa koji će se dogoditi u narednom periodu jer se nestašica mlijeka u BiH ne može isključiti.

Dnevnik.ba

25. rujan 2023 01:25