StoryEditor

Države sljednice za bržu provedbu Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ

Piše D  /  13.11.2019., 09:11h

"Provedba Sporazuma ide toliko sporo jer je za svaku odluku potrebna jednoglasnost svih, ali bih rekla da u tome ima i vrijednosti jer kad se jednom sve države usuglase, tada možemo računati i da će doći do provedbe onog što je dogovoreno", izjavila je državna tajnica ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Andreja Metelko-Zgombić.

Od njegovog stupanja na snagu 2004. održalo se samo pet sastanaka, a posljednji je bio u Sarajevu 2015., a prije toga 2009. u Beogradu. Idući sastanak vjerojatno će se održati sredinom iduće godine u Skoplju. Sporazum ima sedam aneksa, te odbor koji se bavi pitanjima svakih od njih.

U ugovoru o sukcesiji koji su potpisale države sljednice izričito se navodi kako je 2001. procijenjeno da je na računima mješovitih banaka SFRJ 645,55 milijuna američkih dolara. No, naknadno se pokazalo da veliki iznosi nisu na tim računima - Srbija je izašla s podatkom da je ostalo oko 50 milijuna dolara, kazala je Metelko-Zgombić, dodajući kako se kasnije utvrdilo da ima nešto više sredstava, prenosi Hina.

Nakon medijskih napisa da Hrvatska od Srbije u okviru sukcesije bivše SFRJ potražuje 148,5 milijuna dolara od ukupnih sukcesijskih sredstava koje je Srbija navodno ilegalno potrošila, Metelko-Zgombić je rekla kako će Hrvatska ustrajati na tom da se utvrdi kako su ta sredstva nestala i da ih Srbija kompenzira.

Nakon sastanka, Metelko-Zgombić je istaknula kako postoji opće razumijevanje svih država sljednica, pa tako i Srbije, da "trebamo sjesti i razgovarati o toj temi", pa je izrazila nadu da će se "u jednom vremenskom razdoblju, bilo ono kraće ili duže, uspjeti pronaći rješenje".

Dodala je kako će se to pokušati postići daljnjim diplomatskim putem i kroz dijalog, naglasivši kako su sve države sljednice zainteresirane za nastavak razgovora, no da su "sve opcije na stolu" što se tiče daljnjih pravnih opcija.

Sporazumom iz Beča nije formalno određeno tijelo iznad država potpisnica koje bi donosilo konačnu odluku ili presuđivalo u njihovim sporovima, a za donošenje svake odluke potrebna je jednoglasnost svih država.

"Rad na provedbi sporazuma se nastavlja, a mislim da je današnji Stalni zajednički odbor bio dobar poticaj da se on ubrza", zaključila je Metelko-Zgombić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:02