StoryEditor
okrugli stol

Država BiH osobama s invaliditetom treba izdavati posebne iskaznice kako bi lakše ostvarivali svoja prava

Piše desk  /  25.05.2023., 13:07h

U prostorijama Lonato Lunchroom Mostar održan je drugi po redu okrugli stol na temu "Da! Ja sam osoba sa invaliditetom u sklopu projekta kojeg provodi Udruga za Down sindrom Mostar u suradnji sa Centrom za socijalni rad i Udruženje mladih "Ružičnjak - Los Rosales".

Cilj okruglog stola je predstavljanje projekta “Inicijativa za zakonsku regulativu invalidskih iskaznica“ i iskazivanje stavova organizacija osoba s invaliditetom. Ovom prilikom smo razgovarali o mogućnostima provedbe stavova OOSI i mišljenjima relevantnih institucija koje skrbe za osobe s invaliditetom.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Grada Mostara, Centra za socijalni rad, Ureda ombudsmana, Ministarstvo obrazovanja HNŽ/K, Ureda studenata sa invaliditetom Sveučilišta u Mostaru, Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO HNŽ), zastupnici u parlamentima FBiH i Doma naroda FBiH, OESC Mostar, kao i članovi Vijeća mladih organizacija OSI. 

Tokom diskusije su predstavljene sve pogodnosti koje bi osobe sa invaliditetom bile u mogućnosti ostvariti sa iskaznicom, kako u Bosni i Hercegovini tako i u drugim zemljama.

Također su predstavljeni i dobri primjeri iz zemalja Europske Unije.

Naredni korak u implementaciji ovog projekta je formiranje radne skupine od šest osoba iz oblasti prava, socijalnog rada i nevladinog sektora koji će sve donesene zaključke objediniti, dopuniti u „Inicijativu“ koja će se proslijediti na usvajanje u Parlament BiH.

U tijeku aktivnog učešća sudionika drugoga okruglog stola, usvojeni su  sljedeći zaključci:

Prihvaćaju se zaključci Prvog okruglog stola.

Formirati radnu skupinu stručnjaka za nacrt „Inicijative za zakonsku regulativu invalidskih iskaznica“ , sadržaj i vizualni izgled Iskaznice.

S Inicijativom upoznati što širi javnost, nositelje vlasti, OOSI, OSI.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 16:32