StoryEditor

Drvo je najbolje rješenje za obnovu izgorjele Notre Dame

Piše D  /  23.05.2019., 10:05h

Obnova krovne konstrukcije pariške katedrale Notre Dame drvenim gredama je "vjerojatno dobro rješenje", rekao je u četvrtak Pascal Prunet, jedan od arhitekata povijesnih spomenika zadužen za njezinu restauraciju, pošto su neki arhitekti zagovarali čelično-betonsku konstrukciju.

"Upotreba drva je vjerojatno pravo rješenje, posebice zbog njegove gipkosti. Nije problem pronaći drvo. A priori sve upućuje da se može obnoviti drvena krovna konstrukcija", inzistirao je taj arhitekt.

Drugi arhitekti su primijetili da rekonstrukcija drvenom građom dugo traje, da je teško pronaći hrastovinu kojoj je potrebno dugo sušenje i da će taj izbor pridonijeti uništenju šuma, te da bi čelik i beton bili praktičniji, sugerirali su, prenosi Hina.

Prunet koji radi u užoj ekipi glavnog arhitekta Philippe Villeneuvea, naglasio je nekoliko hitnih problema poput kamenih blokova koje su uništili požar, udari i voda, od kojih su neki iz 1170. godine.

Upozorio je na pojavu znatnog povećanja težine kamena jer s vremenom dolazi do promjena sastava materijala. Dodao je da je "potrebno brzo naći kvalitetan kamen" i predložio je otvaranje kamenoloma u pariškom bazenu.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 10:52