StoryEditor
Vidljivost i integracija

Druženje u Mostaru: Posao za osobe s Down sindromom nije ni izbliza gotov

Piše fena  /  21.03.2024., 18:03h

Na druženju koje je organizirala Udruga za Down sindrom Mostar poručeno je kako je jako važno da se osobe sa Down sindromom integriraju u društvo.

‘‘Želim biti ponosna na sebe i dobro se osjećam što sam dobila novi posao‘‘, rekla je Mihaela Čule, djevojka sa Down sindromom koja se veseli svom novom zaposlenju u Zračnoj Luci Mostar.

image

Mihaela Čule

BLJESAK.INFO -

Na druženju koje je organizirala Udruga za Down sindrom Mostar, povodom obilježavanje Svjetskog dana Down sindroma, poručeno je kako je jako važno da se, osvijesti da postoje djeca i odrasli ljudi sa Downov sindromom i ostalim poteškoćama u razvoju te da takve osobe integriraju u društvo, prenosi Bljesak.info.

‘‘Ogromni iskoraci jesu napravljeni u bh. društvu posljednjih 20-ak godina i svima nam je to drago vidjeti. Međutim posao nije ni izbliza gotov i zapravo svaki dan trebamo raditi na vidljivosti te djece. Udruga za Down sindrom Mostar radi sjajne stvari. Velik put se prošao od naših početaka do evo do danas. Kako je izgledalo prije 15 godina a kako izgleda danas to je nebo i zemlja. Jedna od najvažnijih stvari danas je da mi odgojimo djecu da postanu samostalni članovi društva u tom smislu je jako važno raditi na zapošljavanju‘‘, rekao je Jurica Gudelj, član ove udruge i otac djeteta sa Down sindromom.

image

Jakov i Jurica

BLJESAK.INFO -

Istaknuo je kako je zaposlenje ovih osoba smjer u kojem se treba ići, a roditeljima je poručio kako je svako dijete različito.

‘‘Dijete je dijete. Postoje određene razlike. Međutim nema dvoje iste djece. Sva djeca su različita. Sva djeca su dar Božji i sva su specifična i sva imaju neke svoje posebne potrebe, nekome treba više pažnje nekome manje. Djeca su Božji dar i treba uživati‘‘, dodao je.

Na upit kako je imati dijete sa Down sindromom Valerija Smiljanić, majka troje djece, istaknula je kako je u njihovu obitelj unesena velika radost i privrženost.

image

Valerija i Marta

BLJESAK.INFO -

‘‘Njezin osmijeh nas je oborio s nogu. Imate trenutaka kada je teško, teško je uskladiti sve obveze. Martu smo uključili rano u sve aktivnosti. Želimo maksimalno iskoristit vrijeme. Život nam se malo promijenio po tom pitanu, ali da nije toga bile bi druge aktivnosti. Na početku je bio veliki strah, strah od nepoznanice, što je svima nama i najgore ali kad uđete u to, udruga je od velikog značaja za roditelje i dobijete jasne smjernice kojim putem krenuti, kojim putem krenuti da bi djetetu pružili sve što treba. Život je izazovan, vjerujte mi, radostan‘‘, rekla je Valerija i dodala kako ih Marta, pored dva velika tinejdžera, sve vrti oko malog prsta.

image

Druženje u Mostaru: Posao za osobe s Down sindromom nije ni izbliza gotov

BLJESAK.INFO -

Druženju je nazočio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je obećao da će dati sve od sebe da se pitanje zapošljavanja osoba s poteškoćama poboljša i ubrza, te da se detektiraju osobe koje su sposobne raditi, da uistinu rade, a ne da budu zaposlene pro forme.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 00:31