StoryEditor

Društvo novinara BiH traži istragu prijetnji upućenih Martini Mlinarević Sopta

Piše D  /  19.08.2019., 01:08h

Navode da su poruke upućene nakon što je Mlinarević Sopta objavila na društvenoj mreži da je njen nastup na Evergreen Festu u Čitluku otkazan zbog, kako je navela, prijetnji ljudi iz tog grada i sponzora festivala. Ona je na društvenoj mreži govorila o važnosti tog festivala, ali i o problemima koje je u dijelovima Hercegovine ranije imala zbog svojih javno iznesenih stavova.

Iz Društva ističu da se u porukama koje dobiva direktno vrijeđa kao žena, ali i kao osoba kojoj je dijagnosticiran karcinom, što sve utiče i na normalan život kompletne obitelji, a posebno na dijete. 

- Vrijeđanje na društvenim mrežama nije sloboda govora te je neophodno da nadležni organi obrate pažnju i ovakav govor tretiraju u skladu sa zakonima FBiH. Također apeliramo na Vijeće za tisak da poduzmu sve aktivnosti kojim će se korisnici društvenih mreža a posebno novinari koji društvene mreže koriste kao kanale komunikacije s javnostima što je moguće više zaštiti od svih vrsta nasrtaja, a posebno uključujući govor mržnje.

Javnost u BiH mora da shvati da se nesuglasice u demokratskim društvima rješavaju dijalogom, a ne prijetnjama - priopćeno je iz Društva novinara BiH.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 00:39